Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията "Обединени патриоти" е сериозно заплашена от разпадане

След дълги месеци на неразбирателство лидерите на трите партии от "Обединени патриоти" днес най-после се събраха на коалиционен съвет, който обаче приключи много бързо със скандал и де факто се провали.

Малко след началото му лидерът на "Атака" Волен Сидеров покани медиите в стаята, в която заседаваха Патриотите, което пък накара председателя на НФСБ Валери Симеонв, заместниците му Борисо Ячев и Валентин Касабов, и депутата Християн Митев да напуснат. Последваха ги и Красимир Каракачанов и Юлиан Ангелов от ВМРО.

Валери Симеонов не скри недоволството си обяви, че според него няма нормални условия за провеждането на коалиционен съвет в това помещение с толкова камери. "Не виждам желание за диалог. Как ще се води диалог пред камерите с прекъсване, с надвикване? А и като цяло разговорът не започна добре", заяви Симеонов пред журналистите.

Според него начинът на провеждане на днешния коалиционен съвет е подготвен сценарий. "Ние не сме предвиждали открито заседание за днес. Ясно е, че медиите са поканени от "Атака". Ясно е, че това е сценарий на "Атака", като целта е медиен скандал", посочи Симеонов.

"Явно, че подписите, които сме поставили под споразуменията повече не важат. Явно целта е да се върви от скандал в скандал и да се копира поведението на Корнелия Нинова", допълни той.

Валери Симеонов обясни, че може би повече от година тримата лидери на НФСБ, ВМРО и "Атака" не са се събирали на коалиционен съвет, което говори за парализа на коалицията и е продиктувало смяната на Сидеров като председател на парламентарната група на "Обединени патриоти".

"След като колегите от "Атака" нямат желание да има коалиция, няма да има такава", заяви и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Попитан дали е елиминирал Волен Сидеров, той отговори, че не го е елиминирал. "Ако говорим за някакви нарушения, за морала, да се върнем няколко месеца назад и ако ми посочите един случай, в който аз съм казал нещо за него лошо или дори лека критика, елате и ми кажете. Свидетел съм и до ден днешен на това вече как три месеца, даже  четири месеца, на едно неспирно плюене по адрес на ВМРО", коментира Каракачанов.

По повод на негативното мнение на коалиционните му партньори за закупуването на бойните самолети, Каракачанов каза: "Моите коалиционни партньори са големи зрели мъже. Даже са ми батковци. Те имат право на свое мнение. Аз не мога да си позволя на хора 10 години по-големи от мен да им давам акъл". Той уточни, че не е имал разговори с президента Румен Радев за ветото, което наложи за изтребителите F-16.

"Не знаем защо колегите от НФСБ и ВМРО напуснаха съвета", направи се на ни лук ял, ни лук мирисал лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той допълни, че никой никого не е обиждал.

"Ние от "Атака" пожелахме медиите да влязат на нашата среща. Искахме го, но....  Не ни вкарвайте в интрига", добави той. На въпрос как ще работят сега без диалог, атакистът отговори: "Искате ДНК-то ли да си сменя?".

"Знаете, че тази коалиция бе под въпрос. Но не го поставих този въпрос аз или Чуколов, а Каракачанов и Симеонов. Аз създадох коалицията, но те я развалиха", посочи лидерът на "Атака". Той заяви, че чака премиерът да потърси разговор с него по темата и отново повтори, че обмисля възможност да напусне парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във