Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията не е решавала да се връщат хартиените бюлетини

Няма консенсус в коалицията за връщане на хартиените бюлетини. Това заяви пред репортери заместник-председателят на Народното събрание и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева преди заседанието на правната комисия в парламента. Ресорната комисия гледа на второ четен закриването на специализираното правосъдие. 

Към днешна дата ме притеснява повече внесеният Изборен кодекс, отколкото спецправосъдието, посочи Митева. "Няма категорично консенсус. Имахме среща коалиционните партньори, на която "Има такъв народ", "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" категорично заявихме, че няма да подкрепим подобен законопроект, ако бъде внесен", каза депутатът от ИТН. Виждам, че вчера този законопроект е внесен, явно иска някой "ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат", коментира тя.

В понеделник от БСП внесоха в парламента промени в Изборния кодекс, които предвиждат за всички видове избори в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор между две алтернативи за гласуване - с машини или с хартиени бюлетини.  А от левицата съобщиха, че законопроектът е представен на коалиционните партньори и не фигурира в споразумението за правителство, но БСП се позовава на раздел III “Законодателна дейност” от него, съгласно който всяка партия може да предлага свой законопроект, след като го представи пред партньорите.

Това е инициатива на БСП, която ние не подкрепяме, каза председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. За машинното гласуване той смята, че не бива да се отказват от нещо, което заедно са постигнали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във