Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията на Мая Манолова леко се цепна

В разговори със статуквото за правителство не влизаме. Това заяви Мая Манолова, съпредседател на "Изправи се! Мутри вън!", адресирайки думите си към колегата си Николай Хаджигенов, който по-рано днес заяви, че лично той е "готов да започне преговори за правителство веднага, защото това е важно". И изрази готовност дори "да се жертва за каузата" да бъдат свалени ГЕРБ, като стане министър.

Мая Манолова и Татяна Дончева остро се разграничиха от него. Според думите на Манолова, под статукво се има предвид ГЕРБ и ДПС, като впоследствие тя прибави и БСП, но след това заяви: "Казали сме ясно - без ГЕРБ и ДПС. Всъщност не е нужно г-н Хаджигенов да е част от говорителите на парламентарната ни група, ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ", предупреди Манолова, докато обясняваше, че двамата са съпредседатели на "Изправи се! Мутри вън!", която е предизборна коалиция, но сега щяла да се формира парламентарна група, тя да излъчи говорители, които да говорят от нейно име. Категорично за нас е неприемлива договорка за министерски постове с подкрепа на ГЕРБ.

"Няма да приемем подкрепа от ДПС и ГЕРБ. А ако някой бленува за министър с техните гласове, няма място в нашата група", няколко пъти натърти Манолова. "В разговор и пазарлъци с тях не влизаме", заяви Манолова. 

"Никакви разговори от готови да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни", каза Манолова. И добави, че при "подобни жертви" се действа в "лично качество" - т.е. "Изправи се! Мутри вън" може да се раздели с всеки, който го направи.

Татяна Дончева също се включи, като опита да омекоти думите на Манолова, като заяви, че не пледира за никакви крайности - при въпрос ще се разделят ли с Хаджигенов. Дончева отговори, че Хаджигенов е нов в политиката.

По-рано днес адвокат Николай Хаджигенов заяви пред БНТ, че лично той е "готов да започне преговори за правителство веднага, защото това е важно". "Гласовете на БСП ни трябват, за да убием ламята и без тях не можем да го направим", категоричен бе Хаджигенов и допълни, че това не означава, че коалицията "Изправи се! Mутри вън!" ще се оженят за социалистите или ще направят някаква коалиция.

"Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват. Нямаме избор без подкрепата на БСП. Как няма да не вземем подкрепата на ДПС - какво ще им кажем, не ви искаме гласовете? И ГЕРБ да ни подкрепят - чудесно, това е най-бързият начин да ги ликвидираме", каза още Николай Хаджигенов.

"Това правителство може да има много кратък живот, но за този кратък живот трябва да променим Изборния кодекс, за да можем да променим начина на провеждане на изборите - електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата", обобщи Хаджигенов.

Новият депутат обясни, че "ако трябва някой от нас да пострада, ще го пожертваме и ще го дадем - да стане министър". И в отговор на въпрос добави, че и той самият би се пожертвал за министър в рамките на своята компетентност, защото не харесва политиците тип "пенкилер".

Facebook logo
Бъдете с нас и във