Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията на ГЕРБ е признак на уплах, твърди политолог

"ГЕРБ се опитва да размие наказателния вот на предстоящите евроизбори, а БСП се опитва да го привлече към себе си", коментира в телевизионно интервю политологът Първан Симеонов.

Според него почивните дни около вота ще се отразят на резултатите на ГЕРБ, тъй като по-десните избиратели предпочитат да отидат някъде на почивка,със семействата и приятелите си, вместо да стоят пред урните, докато избирателите на БСП пък са по-мотивирани. Симеонов също така разкри, че около 30% от хората решават за кого да гласуват в последния момент.

По думите на политолога коалицията, в която влезе ГЕРБ означава, че от партията са малко уплашени за предстоящите избори и в момента се опитват да размият наказателния вот, а БСП иска да го вземе. Той допълни, че много формации вече играят в ляво-националистическия сектор. Експертът определи Ангел Джамбазки като много интересно явление, защото може и да мине бариерата за влизане. 

Симеонов също така обясни, че ГЕРБ са допуснали грешка в провеждането на предизборната си кампания, тъй като според него тя се води предимно с атаки срещу президента Румен Радев и е спорно дали с подобни ходове партията ще уплътни периферния си електорат.

Анализаторът констатира, че в тази предизборна кампания се случват много нови неща. Той даде пример с това, че за първи път се провежда кампания, която се води от Борисов, а не от Цветанов. Следващият такъв пример е големият залог за БСП.

Симеонов определи предишните избори като безинтересни, докато предстоящите нарече много важни и за България, и за Европа . Той подчерта, че преднината БСП действа мобилизиращо на електората на ГЕРБ и затова от левицата са се "снишили и агитират своите хора, а не околните". 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във