Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОАЛИЦИЯТА НА ДЪЛГОТО СБОГУВАНЕ

Когато някой се сбогува прекалено дълго, обикновено няма намерение бързо да си тръгва. Или въобще не иска да си ходи.Тази простичка житейска максима доста точно описва поведението на НДСВ в тройната коалиция. Ясно е, че политиците от трите партии в нея, колкото и различни да се изкарват, също като издателите на богати вестници членуват в един клуб - в клуба на българския политически елит. И е ясно също така, че не искат да го напускат. А за триото шансът да си отиде от политиката е правопропорционален на вероятността от разпадане на коалицията... Но, както е казал на друго място цитираният вече писател Реймънд Чандлър, неприятностите са моят бизнес...
Всички знаят, че поне до края на тази година жълтите министри няма да бъдат изтеглени от правителството. Най-вероятно това няма да стане и по-късно. И въпреки това вече цяла седмица наблюдатели, анализатори, политици и политикани разсъждават върху намеците за скорошна раздяла, които пак започнаха да се сипят от царската централа... Впрочем на тия хора за умуване им плащат, но едно е ясно. Гаданията дали НДСВ ще разтури съюза с БСП и ДПС
пометоха с един удар
от медийното внимание и случая Гоце, и савойската афера, и панаирите на бившия главен прокурор и настоящо посланическо превъзходителство в Казахстан Никола Филчев. След триседмични скандали, останали да висят без категорична и ясна развръзка, сериалът за драматичния и труден живот на коалиционното семейство се вля в обичайната сюжетна линия. БСП се прави, че крепи статуквото, ДПС си върти бизнеса, а НДСВ заплашва, че напуска, подобно на обидена аристократка. Сетне царствено прави компромис и остава - за благото на всички, да споделя горчивия хляб на партньорството.
Ако на някого му е втръснало от този сюжет, има защо. Тъкмо тази интрижка се лее от самото създаване на правителството в края на август миналата година. Но - търпение. Така ще е до президентските избори през ноември или до 1 януари 2007 г., когато евентуално страната ще влезе в Европейския съюз.
След сериозния удар, който царистите понесоха, когато преди около четири седмици лидерът им бе забъркан в малко странен, но пък много шумен корупционен скандал, партията реши
да си поиграе на достойнство
Изпълнението на пиеската не глезеше с излишно въображение. Миналия понеделник областните и общинските координатори на НДСВ настояха партията да излезе от управляващата коалиция с БСП и ДПС след 1 януари 2007 година. Това съобщи след среща с координаторите заместник-председателят на партията Николай Свинаров. Той обаче веднага направи уговорката, че по тази тема предстои да бъде взето политическо решение от националния и политическия съвет.
От разширеното заседание на жълтите станаха известни още няколко неща, които дадоха още поне два повода за умуване. Първият беше изразеното за пореден път недоволство от нарушеното квотно разпределение по места в администрацията. Според царистите от местните структури в общинските и в областните управи формулата 8-5-3 съществува само на думи. Казаното от тях обаче влезе в противоречие с твърденията на жълтото ръководство. От централата на НДСВ само преди няколко месеца успокояваха местните лидери от БСП, че това не било вярно. Социалистите по места тогава бяха настръхнали, защото и според тях моделът 8-5-3 съществува само на национално ниво, но не и в регионите.
Вторият повод за размисъл беше категоричното изразеното желание на областните координатори НДСВ да има свой кандидат за президент на изборите през октомври. Нямало значение дали е техен, царски, или просто силен човек. Важното е да не е червен. Сиреч, да не е Георги Първанов...
От всичко това става ясно, че посланията от тази среща не са адресирани само към топящия се царски електорат, а по-скоро към партньорите от тройната коалиция.
Още повече че миналата сряда това бе потвърдено и от главния секретар на НДСВ Владимир Дончев. Даваме на партньорите ни ясен сигнал, заяви той пред журналисти. Царистите обаче сигнализират, че положението е
сериозно, но не и драматично
Изреченото от областните координатори беше определено от Дончев като тежнения, но не и като политическо решение. Още повече че същия ден заместник-председателят на жълтите Борислав Ралчев обясни пред медиите как въпросните тежнения не са позиция на политическото ръководство на партията. Влизането на България в Европейския съюз не се приема от движението като финал, заяви Ралчев. С което всъщност потвърди думите на Симеон Сакскобургготски, който преди две седмици заяви в интервю по държавното радио, че НДСВ няма да инициира предсрочни избори, като излезе от коалицията.
Политическите наблюдатели отбелязаха, че в жълтата партия действа старото разпределение на ролите на
добрите и лошите ченгета
От близо година царистите изстрелват в медиите противоречащи си послания и създават впечатлението, че на Врабча 23 има два лагера. Едните са за незабавно напускане на коалицията, а другите - за участието в нея с цената на непоносими компромиси. Общото между двете страни е твърдението, че страдат от нетипичния съюз, но го правят в името на голямата европейска цел.
Та, както научи в.БАНКЕРЪ, не е изключено някой да е пошушнал на областните и на общинските координатори на НДСВ, че царят няма да е много недоволен, ако свободно изразят тази и тази партийна воля...
Илюзията за двата лагера, всеки от които изразява волята и нагласите в партията, всъщност създава на НДСВ
царско алиби
какъвто и сценарий да разпореди лидерът на движението Симеон Сакскобургготски. Ако царистите решат за напуснат правителството (а това дори според координаторите бунтовници няма да стане преди Нова година), оправданието ще бъде, че дълго са подлагали на изпитание търпението и волята на избирателите си. Ако НДСВ реши да остане, мотивът ще бъде, че жълтите са най-подготвените за Европа политици от коалицията. Независимо дали България ще бъде реално в ЕС от 1 януари, или, с помощта на НДСВ, ще влезе по-късно.
Сценарий № 1 (излизаме), отваря на царя
вратичка към ГЕРБ
заподозряха коментаторите. Нещо, което не е лишено от логика, ако се съди по това как подскочиха миналия вторник от БСП и ДПС, когато жълтите пак отвориха дума, че напускат. Партньорите в един глас поискаха от царския политически съвет категорично становище по тежненията на областните координатори. Посипаха се традиционните обвинения, че царистите са против еврочленството, защото били свързани със сивата икономика. Отдясно пък заподозряха НДСВ в рекет. Склонните към по-широки обобщения с право отбелязаха, че в триото открай време някой изнудва някого. Дали жълтите с традиционното напускаме!, дали ДПС с претенциите си към определени министерства, или червените - с царските имоти, сделките на миналото правителство или с досиетата.
Депутати от различни парламентарни групи заподозряха, че БСП и ДПС се готвят за действие по резервния план, ако царистите все пак решат да напускат. Планът, който отдавна не е тайна за медиите, включва съставяне на ново правителство с участието на БСП, ДПС и БНС. И с подкрепата, разбира се, на някои от изгонените от Атака независими депутати. Вариантът е невъзможен, коментираха пред в. БАНКЕРЪ политици, близки до Стефан Софиянски. Още повече че опонентът на Анастасия Мозер - Борислав Китов, доналя миналата сряда масло в огъня, като рече в парламентарните кулоари, че не вижда основания БНС да подкрепят правителство, в което участва ДПС. Така че, подсмихват се народни избраници от опозицията, на БСП няма да им излезе сметката, но пък в сметките на НДСВ не влиза излизането от властта.
Важното е, че покрай тази патардия хората забравиха как от 1 юли им увеличиха парното с 6-7 %, как билетчето за градски транспорт вече е по-скъпо в София (и да се готвят и в други градове) и как дъждовете пак щяха да ни издавят.
Тройната коалиция сякаш гледа положително на разправията помежду си, тъй като електоратът има възможност да се занимава и с друго освен с Гоце, детската болница и царските Врана и Бистрица.
Не е ясно дали някой е забелязал, че, малко нетипично за него, столичният градоначалник и лидер на формално още неродената, но действаща политическа организация ГЕРБ Бойко Борисов не издигна глас в шумотевицата. Кметът само рече миналия понеделник, че оценява жеста на НДСВ да оттеглят жалбата си по повод станалото на частичния местен вот в Пещера.
Тепърва ще се разбере дали това означава затопляне на отношенията между царя и бившия му бодигард. Ако отговорът е да, от такава топлина може да се породи странна химическа реакция. Истински политически взрив, който догодина като нищо може да остави БСП без коалиционен партньор и без правителство, а сегашния президент Георги Първанов - без втори мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във