Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията, която може да победи на изборите, на този етап не изглежда никак, смята Валентин Вацев

"Коалицията, която може да победи в парламентарните избори, на този етап не изглежда никак - всеки може да се коалира с всеки, дори БСП с ГЕРБ". Това коментира пред БНР анализаторът доц. Валентин Вацев. 

По думите му коалицията на всеки с всеки изглажда крайно непривлекателно, но това е така, защото в България не съществуват морални, политически и идеологически мнозинства, а това според него е дълбоката слабост на политическия елит да стигне до съгласие по базисни въпроси.

"Съществува съгласие, че партията на Бойко Борисов трябва да бъде махната от власт, но това съгласие няма конструктивен характер, то е негативно. ... То не се основава на нищо, което може да се разгърне в бъдещето. На този етап нито една политическа конструкция от предварителен характер не изглежда жизнеспособна", смята политологът.

Той определи антиправителствените протести като успешни в едно - разрушили са моралното, политическо и идеологическо мнозинство на ГЕРБ. "След протестите управляващата партия ГЕРБ разполага само с цифрово мнозинство, което е крайно недостатъчно за каквато и да било победа на предстоящите избори", посочи Вацев.

Доц. Вацев определи като вероятна хипотезата, че Николай Младенов (бивш министър в правителство на Бойко Борисов, който миналия месец се отказа от поста специален пратеник на ООН за Либия) може да бъде следващият премиер на България. "Никога не сме имали така директно спуснат от САЩ министър-председател, както би бил той", подчерта анализаторът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във