Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията "Изправи се! Мутри вън" не се разпада, увери Дончева

Татяна Дончева и Мая Манолова от коалицията "Изправи се! Мутри вън!"

Коалицията "Изправи се! Мутри вън" се запазва такава, каквато е от самото си създаване. Тя е достатъчно разнородна от различни хора и политически субекти, заяви Татяна Дончева, председател на "Движение 21" - част от коалицията.

"Колегата Хаджигенов вчера направи едно изявление без много да го премери. Вие направихте изводи, които не следват буквално от това изявление. Брифингът беше, за да охлади страстите ви да си правите свободни съчинения върху това изявление", обясни тя пред БНТ.

По думите й, вчерашното интервю на адвокат Хаджигенов е предизвикал взрив, което наложило да се даде някакво пояснение следобед, за да може нещата да се уталожат. "Като имате предвид реакцията в социалните мрежи, която беше още по-бурна от тази между политическите субекти, включително между нашите потенциални и досегашни партньори от "Да, България!" и "Има такъв народ" си мисля, че даденият брифинг трябваше да се състои", допълни Дончева.

"ГЕРБ и нейният лидер си имат групички във всяка една потенциална група в парламента. Партията на Борисов се е погрижила особени и зависими хора да има навсякъде", каза тя, но не отговори дали адвокат Николай Хаджигенов, или други представители на "Изправи се!" са '"внедрените хора".

"Когато кажеш изречението: "Аз съм готов да се жертвам за депутат." - Това беше казано няколко пъти по време на предизборната кампания. Вчера прозвуча изречението: "Аз съм готов да се жертвам за министър." и това предизвика буря в социалните мрежи. Аз, дето се вика от нашата коалиция, от тези, които влизат в парламента, познавам още 4-5, които са готови да се жертват за министри. От останалите групи също има едно 40-50 човека, които са готови да се жертват за министри. Нищо ново от Големанов. Затова не смятам, че трябва толкова буквално да се приема това", подчерта лидерът на "Движение 21".

"На нас като последна парламентарна група не ни трябва нищо. Ние сме последни в редичката. Има първи в редичката, има втори в редичката, има избор на президента и президентът, когато прави избор на третия субект, той също изхожда от обстоятелството, че предстоят президентски избори, че неговите съветници също ще направят някои математики, като например, трябва ли му веднага служебен кабинет, трябва ли му малко по-късно служебен кабинет, трябва ли му изобщо служебен кабинет", смята Дончева.

По думите й в политиката има някои правила: "В политиката математическите сметки не са точно като в учебника по алгебра. Също така трябва да се има предвид, че в политиката има нещо от играта на покер и от играта на карти, не е прието да пускаш карта, преди да ти е дошъл редът. Някои смятат, че са се изстреляли като с катапулт във върховете на политиката. Това е измамно усещане. Също така е измамно е усещането, че ние сме дошли, за да разрушим всички правила в политиката."

"Не можеш да отиваш на преговори, без да си оторизиран и без да е ясно какво представляваш. Можеш да отидеш да си направиш частни разговори, обеди, кафета. Аз имам познати във всички политически сили. Във времето преди изборите, по време на изборите и след изборите всеки от нас е направил телефонни разговори, но това не са предварителни разговори", изтъкна Татяна Дончева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във