Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалицията АнтиГЕРБ - със съмнения за кратък живот

Старата сграда на парламента отново оживя! На 15 април завесата бе вдигната и започна депутатския спектакъл "45-ото Народно събрание". Много са новите лица сред участниците, които тепърва ще трябва да свикват с парламентарните правила. Старите "муцуни" пък тепърва ще свикват с мисълта, че вече няма да определят дневния ред на държавата.

 

Народните представители от всички партии (отново), без ГЕРБ, решиха първото заседание на 45-ото Народно събрание да е в старата сграда. Предложението дойде от "Има такъв народ". И бе прието с възторг. Радостна беше новината и за представителите на медиите, които в Партийния дом бяха изтикани в мазето и нямаха пряк достъп до народните избраници.  

Още преди от трибуната да бъдат прочетени първите декларации на парламентарно представените партии и коалиции стана ясно, че старите правила ще останат в миналото. А с избора на Ива Митева за председател на Народното събрание -  със 163 гласа "За" и нито един "Против", обединението Анти-ГЕРБ прокара браздата, която засега едва ли някой ще се осмели прескочи. Поне явно, защото след среднощните совалки между партийните централи и емблематичните ресторанти никой не може да предвиди, колко дълго ще остане тази бразда.

От партията на Бойко Борисов

като обидени деца тропаха с крака и се цупеха.

Не спираха да припомнят как, всъщност, те са първа политическа сила. Обширните им обяснения бяха приети с подобаваща доза присмех и пренебрежение. 

Депутатите от "Партиите на протеста", както все по-често наричат новите парламентарно представени политически сили, не се опитват да крият емоциите си, така че този парламент ще остане дори без обща снимка от деня на конституирането си, именно поради тази причина. Но като истински победители хората на Слави влязоха в сградата на Народното събрание през парадния вход - по червения килим!  И аплодирайки групата протестиращи пред сградата, които скандираха "Долу ГЕРБ".

Враждебното отношение на БСП към ГЕРБ пък

не е тайна за публиката,

но в днешния ден то бе демонстрирано от председателката на столетницата с особено злорадство.

Колкото до ДПС, те също не изневериха на себе си и заявиха подкрепата си към "Партиите на протеста". Но както винаги наблюдавайки случващото се някак отстрани и отвисоко - като ловци на пусия.

Новоизбраните шефове на парламентарните групи също криеха някой изненади - като тази на  ГЕРБ да смени Даниела Дариткова с другото "острие" на ГЕРБ - Десислава Атанасова, което само по себе си е ненадминат гаф.

ПГ на "Има такъв народ" ще се ръководи от сценариста на Слави Трифонов и зам.-председател на партията Тошко Йорданов. Самият Трифонов ще бъде просто редови депутат. 

Обединението "Демократична България" ще се ръководи от Христо Иванов. Групата на БСП ще се ръководи от Корнелия Нинова, а начело на ДПС - очаквано, ще е Мустафа Карадайъ. Нормална практика е

лидерите на партиите да оглавят и парламентарните си групи. 

След "лекия конфликт" в коалицията "Изправи се! Мутри вън!" за това от кого биха получили подкрепа, явно напрежението е туширано. И ръководството на групата им в парламента пое бившият омбудсман Мая Манолова, а другият съпредседател на коалицията Николай Хаджигенов ще бъде неин заместник.

Първите законодателни инициативи пък бяха внесени още след първото пленарно заседание, придружени с обещания за радикални промени. "Партиите на протеста" се целят към промени в Изборния кодекс, отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и ревизия на Борисовото управление.

Стъпки към промяна в изборното законодателство направиха представителите от “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”. А ГЕРБ влезе в интересна игра, след като ден по-рано стана ясно, че депутатите на Бойко Борисов

биха подкрепили въвеждането на мажоритарните избори.

От партията на Трифонов ще се борят за премахване на ограничението в броя на секциите в държавите извън Европейския съюз, гласуване по пощата за българите зад граница, видеонаблюдение при броенето на бюлетините и нов състав на Централната избирателна комисия.

Докато Тошко Йорданов изброяваше приоритетите на водената от него група, депутати от ГЕРБ напомняха, подвиквайки от място, за мажоритарния вот, за който привържениците на Слави правиха референдум преди време. Отговорът на Тошко Йорданов бе, че това може да стане само при подобаващо мнозинство в Народното събрание, каквото в сегашният парламент няма.

За промени в Изборния кодекс ще работят и народните избраници от "Демократична България", както и от "Изправи се! Мутри вън!". Те също искат повече права за българските избиратели в чужбина. А според Мая Манолова категорично трябва да има и промяна в състава на ЦИК.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че вече събира подписи за внасяне на конституционни промени, засягащи

отчетността на главния прокурор.

Предложението дори било внесено в деловодството на парламента. Сред законодателните инициативи е да може да се въвеждат основания за лустрация на лица, заемащи висши публични длъжности, както и основания кандидати за такива длъжности да не могат да се избират, ако принадлежат към репресивните органи на тоталитарния режим и поради членство в ръководни органи на комунистическата партия. Но това сякаш е загубена кауза след 30 години преход.

Предвижда се и намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Както и обвинител номер едно да се избира от парламента, а не от Висшия съдебен съвет. Предлага се ВСС да се състои от 15 вместо от 24 души, като парламентарната квота е от петима членове, а не от 11, както е сега.Други 8 от членовете трябва да се избират пряко от съдиите. Цели се и промяна в  Закона за съдебната власт, с която се закриват специализираните съдилища и прокуратури, както и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) в настоящия й вид.

Основна цел на депутатите от "Демократична България" е 

предсрочно освобождаване на Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Мая Манолова се също се обяви за отстраняването на Гешев.

Депутатите на Христо Иванов ще настояват за ускоряване и масова ваксинация срещу коронавируса, за подпомагане на фирмите и домакинствата, засегнати от ковидкризата и за започване на процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Мая Манолова се ангажира да внесе от името на парламентарната си група предложения за икономическо подпомагане на бизнесите, засегнати от кризата.

Социалистите ще внесат пакет нормативни промени в помощ на малкия и среден бизнес. Ще предложат удължаване на кредитната ваканция, данъчна ваканция, помощи за домакинствата и младите семейства и преизчисляване на пенсиите.

Левицата ще се опита чрез законови промени да наложи на Министерския съвет мораториум върху сключването на договори за продажби, концесии, назначения и удължаване срокове по договори и бордове, както и на ръководства на комисии и агенции.

Нинова се обяви за

пълна ревизия на изпълнителната власт.

А Мая Манолова се ангажира да внесе предложение за комисия, която да разследва управлението на ГЕРБ. 

След края на учредителното парламентарно заседание от БСП внесоха Законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси.

Изглежда опозиционните на ГЕРБ партии, които влязоха в парламента, са разтревожени, че 45-ото Народно събрание може да има кратък живот и буквално се втурнаха към неизбежните законодателни промени. 

Борбата с кризата беше по-вяло акцентирана в днешните парламентарни обещания, но пък се нагледахме как досегашните "експерти по кризи" разрешаваха проблемите ни. Предстои да видим новите какви ще ги надробят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във