Банкеръ Weekly

Общество и политика

КОАЛИЦИЯ ЖИВОТ СРЕЩУ ИМОТ

Четири или пет пъти през последните няколко месеца т.нар. временна парламентарна комисия за установяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и техните наследници, удължаваше живота си само и само да не излезе с решение по деликатния казус. Политическите наблюдатели изпълниха доста ефирно време и вестникарски страници, за да обясняват, че въпросът е политически, а не юридически и че на него се крепи тройната коалиция БСП-НДСВ- ДПС. Ако социалистите пипнат дворците и планините на царя, жълтите ще разтурят коалиционното споразумение и ще оставят партньорите си на произвола на съдбата или на волята на десетина независими депутати. Ако пък БСП не удържи предизборното си обещание да ревизира царската реституция, рискува да отблъсне електората си. Ето защо, от зор или от кумова срама, депутатите от мнозинството направиха през зимата въпросната комисия, чието битие толкова се проточи.
Междувременно прогнозите, че имотите ще станат камъчето, което ще обърне коалиционната кола, продължават да са на мода. Е, през следващите седмици, да не казваме голяма дума, ще разберем дали ще стане така. Най-вероятно няма да стане. Работата ще се проточи и поне още месец ще се решава в пленарната зала. Преди около седем дни членовете на комисията решиха работата им да продължи още 2 седмици. По това време стана ясно, че докладът на председателя на комисията Пламен Ранчев е готов и че не е особено лицеприятен за царистите. Депутатът от Коалиция за България дори изрази личното си становище, залегнало и в проектодоклада, че Симеон Сакскобургготски владее незаконно имотите, защото те са му възстановени без закон. Ранчев обаче допълни, че комисията не се е произнасяла относно собствеността, а по-скоро за процедурите, които са провеждани за възстановяване правото на собственост на Симеон или наследниците на бившите царе изобщо.
Повечето членове на комисията (с изключение, разбира се, на жълтите), също смятат, че процедурите са извършвани без закон, поради което в голямата си част имотите са върнати и се владеят без правно основание. А след като съдържанието на доклада отново разбуни духовете в коалицията, Христо Бисеров от ДПС доналя масло в огъня, като предложи да се сезира прокуратурата за действията на нотариуса по връщането на двореца Врана. Миналата неделя главният прокурор Борис Велчев съобщи, че прокуратурата всъщност отдавна проверява дали актът на връщането на царските имоти е станал правомерно - т.е. дали са били използвани истински документи или подправени.
От прокуратурата продължават да твърдят, че въпросът е по-скоро политически, отколкото юридически, а от парламента като попарени отричат това. Май казусът с царските имоти повече заприлича на коалиционно-дипломатически. Иначе казано - на нашенски пазарлък. Особено на фона на подшушнатото под сурдинка, че преди десетина дни съветът на коалицията, на най-високо ниво, се е разправял по въпроса на доста висок тон. Не са се разбрали, но отново всеки си е тръгнал, стиснал в ръкава своя коз.
Когато и да са следващите две заседания на комисията, на тях ще се умува как да се излезе от ситуацията. По всичко личи, че на парламента ще бъде предложено да се подготви нарочен закон за царските имоти. Силно се надявам, че ще бъде изработен закон, тъй като материята не е уредена по никакъв начин. Това създава една празнота в правото, а аз мисля, че от гледна точка на справедливостта и на Симеон Сакскобургготски, както и на всеки друг български гражданин, би трябвало да му се гарантира едно право със закон да може да кандидатства и да възстанови тия имоти, за които да докаже правата си на собственик, обясни Ранчев, с което направи развръзката по-лесна за прогнозиране. Изглежда, гласуването в пленарната зала след изслушването на доклада на комисията ще доведе до тъкмо такъв резултат. Въпросният закон ще се пише поне още няколко месеца, а докато пробие през съответните комисии и влезе за гласуване в зала, ще мине още половин година. По този начин статуквото ще бъде запазено. Пък и, както казват най-големите скептици, един закон може да бъде написан така, че и царят да е имотен, и коалицията да остане жива и здрава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във