Банкеръ Daily

Общество и политика

Коалиция „хартиена бюлетина“ точи зъби за първа победа

Кой каквото и да ви говори, знайте, че става дума за интереси. В случая партийни. В други случаи за лични, корпоративни или бизнес. Независимо от театъра, който разиграват парламентарно представените партии вече близо месец, първият законопроект, който внесе силно загрижената за пенсионерите и младите семейства БСП, беше за връщането на хартиената бюлетина в изборния процес.

В миналото Народно събрание социалистите, с помощта на ГЕРБ и ДПС, на косъм не успяха да прокарат това свое желание. Спъна ги гласът на техен депутат – Крум Зарков, който заради позицията си в подкрепа на машинното гласуване беше низвергнат и остана извън кандидатдепутатските листи. Но сега, в 48-ото НС, шансовете за връщане на хартиената бюлетина са много по-големи.

Партиите, които ратуват за това

– ГЕРБ, БСП и ДПС, имат 128 гласа. И понеже се очертава животът и на този парламент да е кратък, Корнелия Нинова бърза. Приказките, че на всяка цена трябва да се състави редовно правителство, независимо с кой мандат, че има шансове за такова, че е крайно наложително да се приеме нов бюджет и законите, свързани с Плана за възстановяване, са само за пред публиката, докато политическите формации вече се готвят за нова предизборна кампания.

След поредния катастрофален изборен резултат на БСП Нинова нарочи машините за главен виновник за намаляващите й избиратели. Устройствата плашели възрастните хора и те не смеели да отидат да гласуват. Нито дума обаче за погрешната политика, която води самата лидерка.

Според Кристиан Вигенин няма нищо изненадващо в предложението за хартиената бюлетина и социалистите имат необходимата мотивация за това предложение. Те смятат, че конституционното право на българските граждани е било нарушено с въвеждането само на машинно гласуване. „Затова искаме да бъде даден избор. Според нас се засилва и недоверието в изборния процес заради изцяло машинното гласуване“, обясни зам.-председателят на парламента.

Същата песен подхванаха и от ГЕРБ.

 "Въвеждането на машинно гласуване на практика лиши част от българските граждани от правото им на глас. А това е въвеждане на неформален избирателен ценз, което противоречи на всички международни стандарти за провеждане на честни и нормални избори", заяви Даниел Митов.

А Делян Добрев отиде още по-далече: "Хартиената бюлетина...това всичко са манипулации - имало чували, щяло да има манипулации... Къде са тези манипулации? Нали при съмнение за манипулация искаш касиране на изборите или касиране на определена секция. Какво се случва тогава? Тези същите чували отиват в съда и там се броят наново. Имало е такива случаи през годините и никога не са установявани някакви съществени разминавания".

По думите на Добрев в малките населени места извън неговия избирателен район - Хасково, има много хора, които не отиват да гласуват, защото ги е страх: "Страх ги е, не се шегувам с вас. Ще ви ги покажа - възрастните хора ги е страх, страх ги е да не се изложат пред другите хора, пред комисията, която ги гледа".

ДПС пък, все още сърдити на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че биеше през ръцете купувачите им на гласове, направо казват, че с машините се манипулират изборните резултати. Как точно – не е ясно, след като нито могат да се "произвеждат" невалидни бюлетини, нито избирателят да снима своята, за да се отчете как е гласувал, нито да се оказва натиск чрез заплахи.

"Тук не е въпросът в хартиената бюлетина или не. Тук е въпросът в доверието на прилагането на машините в този им вариант. Ние нямаме доверие в тези машини, защото те, вместо да създават сигурност в изборния процес, доверие, те правят машинации", отбеляза Хамид Хамид.

Тези внушения, че чрез машините се правят манипулации и изборният резултат се изкривява в полза на новите партии, никак не са случайни.

Няма представено нито едно доказателство

за подобни твърдения, но вярата на хората в честността на изборите със сигурност се разклаща. Това е и целта –

да се настрои обществото срещу машинния вот и самото то да поиска връщане на хартията.

От "Продължаваме промяната" още с избора на Вежди Рашидов за председател на парламента заподозряха, че залогът да се разреши тридневната криза миналата седмица е именно връщането на хартиената бюлетина. Това било условието Корнелия Нинова и депутатите й да дадат подкрепата си. Кирил Петков, Асен Василев и съмишлениците им дори провидяха бъдеща управленска коалиция "хартиена бюлетина", която се кани да излъчи и правителство. Подобно твърдение е доста пресилено, но за следващите избори, които се очертават съвсем скоро, със сигурност ще се гласува и с хартиени бюлетини.

Партиите, които са противници на това гласуване – "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход", събират само 112 гласа. И с тях няма да успеят да се противопоставят.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков смята, че "Връщането на хартиената бюлетина е

отваряне на вратата към риск от изборни измами.

Ако от левицата продължат с такива предложения, може би между двете политически сили няма да се намери общ език", предупреди той.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също изрази безпокойство, ако се стигне до ревизия на изборното законодателство в тази част. "Това е нещо, което очевидно обединява тези, които застанаха зад г-н Рашидов и нас много ни безпокои, защото - първо, всички тези постоянни експерименти с начина на гласуване няма как да работят за утвърждаване на българската демокрация и изборните права. Второ, аргументите без доказателства, че машините били манипулирани, доказателства ние не сме видяли", заяви той.

Всички тези несъгласия и предупреждения обаче ще си останат глас в пустиня, тъй като ГЕРБ, БСП и ДПС са убедени, че чрез използването на хартиени бюлетини

ще подобрят изборните си резултати,

премълчавайки за механизма, по който ще се случи това.

"Основната причина за промени в изборния закон е, че партиите в парламента смятат, че чрез промяна в правилата могат да създадат по-благоприятни условия за по-добър изборен резултат. Големият дефицит, който стои зад подобен тип действия на парламентарните партии, е, че предложенията, които формулират, не се основават на анализ на това какви са същинските проблеми в изборния процес. Този дефицит експертите посочват от години, когато се обсъжда изборното законодателство. ... Фокусираме се върху машинното гласуване или хартиените бюлетини, а това са измислени от партиите проблеми, които смятат, че биха решили по-големите им проблеми за доверието, което желаят да получат от гражданите. Има по-съществени проблеми в нашия изборен процес", коментира Ваня Нушева, преподавател по политическо поведение, избирателни системи и изборна администрация.

Според нея може в значително по-голяма степен да се извършват манипулации с хартиените бюлетини при броенето им. Както и да се правят по-съществени изменения на официалните данни в протоколите, "тъй като хората, които броят бюлетините, не винаги коректно попълват резултатите от изборния процес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във