Банкеръ Daily

Служителите на НЗОК в цялата страна излязоха на предупредителен протест

КНСБ: Трябва още 1 млрд. лв. за заплатите

В актуализацията на бюджета да бъде заложен един милиард лева допълнително за увеличение на заплатите, в противен случай след днешния едночасов протест в Здравната каса ще има поредица от протести и в други сектори. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Искането на синдиката е възнагражденията в бюджетната сфера да бъдат повишени с поне 15 процента, а за агенциите, работещи на терен - с 20 на сто.

"Напрежението, което зрее в много сектори, на които плаща правителството заплати, всъщност ни кара да заявим ясно, че независимо как се казва премиерът, дали е в редовно правителство, на малцинство, програмно или каквото и да е било, всъщност ние тази година сме решени и ще получим увеличение на заплатите на работещите в бюджетно финансираните дейности поне с 15 до 20 процента и ще получим увеличение на минималната работна заплата поне на 760 лева", посочи Пламен Димитров.

От КНСБ настояват за допълнителни 140 милиона лева за ръст на заплатите в средното образование, 40 милиона - за висшето, 400 милиона за държавното управление, 250 милиона за здравеопазването и 103 милиона за транспорта.

 Служители на здравноосигурителната каса в цялата страна излязоха на едночасов предупредителен протест. Те настояват за повишаване на заплатите в системата и за назначаване на нови служители.

Вече приключи едночасовата стачка на служителите от Регионалната здравноосигурителна каса в София.

Според Кремена Атанасова, която е организатор на стачните действия и заместник-председател на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" в стачката са участвали над 80% от всички служители в РЗОК-София.

Стачкуващите издигнаха искания за увеличение на брутните заплати с 200 лв., както и Министерството на здравеопазването да отпусне нови 200 работни места за нови служители, тъй като от 1 юли тази година техните служебни задължения ще бъдат увеличени.

​За да се изпълнят тези искания са необходими допълнителни 6 милиона лева, които стачкуващите очакват да бъдат включени в новия бюджет на НЗОК.

Кремена Атанасова обясни исканията на служителите на НЗОК: "Исканията на работещите са да бъдат увеличени основните им заплати, за всички служители в НЗОК. По този начин разликата в заплатите на хората ще бъде намалена."

"Минимум допълнителни 200 щатни бройки за поемане на новите длъжности, които предстои от 1 юли да започне да изпълнява Здравната каса, а именно – администрирането на помощните средства, които от агенция "Социално подпомагане" преминават към НЗОК", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във