Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ предлага промени за пенсиите в Кодекса за социално осигуряване

Изплащането на допълнителната пенсия от втория стълб на пенсионното осигуряване и на тази за осигурителен стаж и възраст да започва в един и същ момент. Това предлага КНСБ с внесени в Народното събрание предложения за промени между двете четения на законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване.

От КНСБ посочват, че проектът на правителството, обсъждан от депутатите, предвижда пенсията от втория стълб да се получава единствено при навършена пенсионна възраст.

В допълнение се предвижда допълнителна пожизнена пенсия за някои категории да се получава до 1 година като основна.

От КНСБ обаче казват, че със средно натрупани 9-10 хиляди лева по партидите първите пенсионери с втора пенсия в края на тази година няма да могат да разчитат на пенсия от 300 лв., колкото е минималната, плащана от НОИ.

Синдикатът предлага също да се създаде ред и начин НОИ и фондовете да се произнасят така, че хората да могат да правят информиран избор - дали да получат само една пенсия от първия стълб, без да се намалява техният индивидуален коефициент или две пенсии от първия и от втория капиталов стълб, ако преценят, че това е по-изгодно.

Предлага се също, изборът на осигуряването да се прави непосредствено преди пенсионирането, а не година по-рано, както се залага.

Facebook logo
Бъдете с нас и във