Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ поиска средна заплата от 1000 евро за учител

Ако искаме да има интерес към учителската професия, да останат хора и преподаватели в България, до края на мандата на това правителство средната заплата в сектора трябва да стигне 1000 евро. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред конференцията „Подкрепа за младите учители като инструмент за качествено образование: Привличане, набиране и подготовка на ефективни млади учители в образованието“, организирана от Синдиката на българските учители, Министерство на образованието и част от календара на българското председателство на Съвета на Европа.

Всяка година 30 000 души напускат България, около 40 на сто от преподавателите ще се пенсионират в следващите няколко години. Всичко това създава напрежение в образованието и се отразява върху нашите деца, които са и нашето бъдеще, заяви Пламен Димитров. За да се запълни този вакуум, единственото решение е достойното заплащане.

Според лидерът на СБУ д. ик.н. Янка Такева в момента в България има 93 000 учители. След осем години 39 000 от тях ще се пенсионират, а на тяхно място университетите ще обучат 20 000, обяви Янка Такева. 

Това означава, че съвсем скоро в образователната система ще се породи огромен дефицит от учители, особено млади. Затова трябват инвестиции в заплати, обучение, програми за такива преподаватели, заяви председателят на СБУ.

В следващите години ще се пенсионират половината учители. В момента преподавателите и педагогическият персонал в училищата у нас са около 89 хил. души, а всяка година се очаква да се пенсионират по повече от 4 хил. Това обяви и просветният министър Красимир Вълчев, който участва в конференцията.

В момента средната възраст на учителите е 49-50 години. Най-голям е недостигът на учители по математика и физика, а в все по-малко кандидат-студенти избират специалности "Педагогика", въпреки стипендиите и други стимули.

"Основната цел на министерството е да привлече учениците с по-добри резултати към учителската професия. С очакваното двойно увеличение на учителските заплати  и с подобряване на престижа на професията трябва да привлечем нови кадри, за да няма недостиг", каза още министър Вълчев.

Просветното министерство планира да създаде информационна система, която, от една страна, ще картографира заетостта на учителските места в страната, а от друга, ще даде възможност на кандидати за учители да заявят желание за включване в системата.

Ще се мисли и за антистрес програма за учители, за която настоява и Синдикатът на българските учители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във