Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ поиска специален фонд за пострадалите от пандемията общини

КНСБ предлага да се създаде специален фонд за дофинансиране на общините, ощетени от коронакризата. Това съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.

“Аз виждам на много места явно безпокойство на кметовете, при това на големите градове. Очакванията са за огромни дупки в приходните части. Местният бюджет не може да излезе на дефицит. Той трябва да похарчи толкова, колкото е събрал. Заражда се едно предложение, което ние ще формулираме към финансовия министър - целеви допълнителен фонд, който да даде безлихвени заеми на всички общини, които имат нужда до края на тази година, и да могат да върнат до края на 2021 година това, което им е дадено като безлихвен заем", обясни Димитров. 

Той обяви, че от синдиката са против мярката с допълнителните 50 лева към пенсиите, която ще продължи до март 2021 г.

„Ние не смятаме, че от началото на следващата година трябва да продължи раздаването на 50 лева на калпак. Вече можем спокойно да вземем решение за системен подход за едно по-сериозно увеличение на минималната пенсия и на максималната такава – 20% на минималната, за да се постигнат тези 300 лева и 1440 лева на максималната пенсия, с които 27 хил. души пък ще получат ефективен размер на пенсиите“, обясни Димитров пред БНР.

Пред Българската национална телевизия президентът на синдиката обяви, че КНСБ ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за работата си на първа линия в условията на пандемия.

„За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% увеличение на заплатите“, поясни Пламен Димитров, който е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване.

В социалната сфера още от тази година се увеличи минималното обезщетение на безработица от 9 на 12 лева на ден. Тези две мерки изтичат в края на годината и Димитров призова да продължат и следващата година. КНСБ предлага минималното обезщетение да се увеличи на 17 лв. и да бъде запазен минималният срок на 7 месеца.

Синдикатите настояват също следващата година мярката 60/40 да продължи в последния си дизайн. Благодарение на нея са запазени между 180 и 200 000 работни места, каза Димитров и уточни, че още 1 млрд. ще бъдат нужни там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във