Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ очаква от партиите повече реализъм

КНСБ ще огласи днес исканията и очакванията си към партиите, които влизат в предизборната борба. Синдикатите  очакват от партиите, които влизат в предизборната борба, преди всичко реализъм. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

"България може да се развива много интензивно, с по-големи темпове на растеж, ръст на БВП с 4-5%, насърчаване на индустрията, стимулиране на конкретни сектори, оздравяване на енергийния сектор. С конкретни мерки може да бъде постигнато всичко това", обясни Димитров. 

Той обясни, че средна заплата от порядъка на 1500 лева след 4 години не би трябвало да изглежда в нашите очи нереалистично, напротив би трябвало да я поискаме, за да я достигнем.

"Ако се поставят цели от този порядък, и в момента икономиката може да расте повече. Това е потенциалният растеж, който ние не постигаме поради ред причини – корупционни механизми, неизпълнени и неясни административни процедури и ред други, които най-накрая водят след себе си неоползотворяване на тези възможности. Ние имаме проблем с разпределението – на вече произведеното и преразпределението на създадения продукт. Говорим за заплата от около 1000 лева средно, но всъщност 70% от наемните работници получават доход, който е далеч под средната работна заплата. Това само по себе си говори за състоянието на пазара на труда", обясни синдикалистът. 

Според КНСБ не може да се разделя бизнесът от законодателя. 

"Законодателят да регламентира процесите по-ясно и по-добре в законите, и след това – воля на бизнеса да седне и да договаря със своите работници едни по-справедливи възнаграждения. Затова казвам, че двете вървят заедно", каза още Пламен Димитров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във