Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ: Кризата заради Covid-19 засяга най-силно жените

За разлика от финансовата криза, която се разрази през 2008-2009 година и която засегна в по-голяма степен мъжете, кризата заради пандемията Covid-19 засяга най-силно жените и особено тези, които са заети в нископлатени сектори, най-вече в сферата на услугите. Това показва експертният прочит на изследователите от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. 

От КНСБ традиционно акцентират върху неравенствата на пазара на труда между половете в навечерието на 8-и март – Международния ден на жената. Един от акцентите е разликата в заплащането между мъжете и жените, която и за България, и за целия Европейски съюз средно е 14 процента. От КНСБ цитираха преди дни анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите, който показа, че разликата в заплащането между половете намалява с 3% през последните 10 години и че ако тези темпове се запазят, едва през 2104-а година ще имаме изравняване на заплатите. Синдикалистите отчитат, че пандемията задълбочава различията в заплащането. 

Ивайло Динев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ коментира пред БНР, че по време на пандемията и преминаването към дистанционна форма на работа и на обучение на децата - на жените им е било все по-трудно да намират баланс между работата и домашните грижи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във