Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ иска вдигане на заплатите с 15-20 %

До края на следващата седмица от синдиката ще внесат в Националният съвет за тристранно сътрудничество исканията си за вдигане на бюджетните заплати у нас с между 15 и 20%. Промяната ще засегне между 170 и 200 хиляди от работещите в системата на здравеопазването, образованието, културата и администрацията на средно ниво, които са на бюджетно финансиране, съобщи във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Около 250 млн. лв. са необходими за увеличение на заплатите в пет сектора на бюджетна издръжка за догодина, са изчислили от синдиката.

КНСБ ще настоява правителството да излезе с позиция по въпроса преди края на лятото, тъй като предстоят преговорите за бюджет 2015.

Според Димитров има реална възможност за увеличение на заплатите и в частния сектор. Той посочи десет производства, в които през изминалата година е постигнат ръст, което може да бъде основание за вдигане на заплатите на работещите в тях още сега с 10-15%.

Синдикалният лидер уточни, че до есента трябва да има становище на управляващите и по внесените предложения за промени в Кодекса на труда, свързани със заплащането.

Синдикатите предлагат промени в общо пет закона, сред които криминализиране на умишленото неплащане на заплатите и осигуровките от страна на работодателите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във