Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ иска работодателите да плащат надбавка за домашен офис

Величка Микова

Наред с последиците от пандемията, заради войната в Украйна експертите прогнозират нов скок на цените, на първо място - на енергоносителите, на фона на вече високата инфлация. От 1-и април предстои отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата за битовите потребители.

На дневен ред отново излиза темата със сметките на домакинствата и доходите, с които разполагат.

Трудово-правната уредба е тясно свързана със социално-икономическата ситуация и растящата инфлация, категорични са и от бизнеса, и от синдикатите.

Преди дни стана ясно, че социалното министерство е предложило преговори за сключване на споразумение между социалните партньори за промени в Кодекса на труда, свързани с дистанционната работа.

От КНСБ вече обявиха, че ще поискат работодателите да плащат месечна надбавка за домашен офис, с която работещите да си покриват разходите за ток, отопление и наем, когато принудително се трудят хоумофис. 

От КНСБ и от Българската стопанска камара заявиха, че ще се отзоват на поканата на социалното министерство за започване на преговори за споразумение по корекции в регламента на работата от разстояние.

Според синдиката Кодексът на труда трябва да се съобрази с новите предизвикателства и да даде още по-детайлна уредба на дистанционната работа.

Основният момент е, че в закона следва да се разграничат случаите, в които тази работа е задължителна и в кои - доброволна, коментира за БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова. Тя нарече „историческо“ отправеното от социалното министерство предложение за преговори.

"То оставя на партньорите те сами да постигнат договореност кои текстове да бъдат предоговорени, заради пандемията и други фактори", допълни Микова.

В закона не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при дистанционната работа или отговорността на работодателя при трудова злополука, смята още Микова. 

Сред аргументите на синдикалните експерти за плащането на такава надбавка са тези, че още от края на 2021-а година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск основно заради повишената цена на електроенергията за фирмите, но че последици от войната в Украйна може да доведат до нов ценови шок.

На дневен ред отново излиза темата с платежоспособността на домакинствата. Над два милиона души не могат да поддържат и сега дома си достатъчно топъл, припомниха още от КНСБ данните на Евростат.

От синдиката искат да се разпишат и правила кога, ако настъпи такава злополука при работа от разстояние, тя е трудова злополука, и кога – битов инцидент.  Експертът допълни, че има други страни, например, Германия, в които съществува модел за плащане на такава надбавка хоумофис.

Според експерта по социален диалог в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова  работодателската организация също ще откликне на поканата за преговори. 

"Уредбата на работата от разстояние е регламентирана още от 2011 година и то на базата европейско рамсково споразумение. Всичко е добре разписано в Кодекса на труда.

Според нея обаче в момента разполагаме с достатъчно подробна уредба на дистанционната работа.

Относно искането на КНСБ за изплащане на надбавка хоумофис от работодателите, Жасмина Саръиванова заяви: "И към момента има предприятия, в които се договоря подобна възможност, но ние все пак ще чуем мнението сега и на бизнеса, и на КНСБ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във