Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ иска данъчни облекчения за работодатели, които създават детски градини

 КНСБ иска данъчни облекчения за работодатели, които осъществяват целеви социални инвестиции, насочени към изграждане на детски градини, детски стаи, дневни центрове, зелени училища и детски лагери. Това каза лидерът на синдиката Пламен Димитров на конференция за равнопоставеността на половете, цитиран от БТА.

"Вече има такива представители на бизнеса в България, но те не ползват облекчения, каквито ползват работодателите във Франция и други европейски страни", обясни Димитров.  

Независимите синдикати настояват и за данъчни облекчения за семействата с деца и за такива, които се грижат за недееспособни и зависими хора. Те трябва да бъдат въведени в механизма за семейно подоходно облагане, какъвто работи в САЩ, във Великобритания и Франция.    

Димитров уточни, че там има комбинация от облекчаване на съответните суми от облагане или данъчен кредит, който се връща обратно. Някои от партиите вече предлагат подобни мерки в предизборната кампания, но не трябва да се прави нищо на парче, а да се върви към цялостен модел на семейно подоходно облагане, който да стимулира както демографията от гледна точка на децата, така и да направи възможното грижата за възрастните хора да е прилична, коментира лидерът на синдиката.

Според него така повече жени ще участват на пазара на труда. 
    

Facebook logo
Бъдете с нас и във