Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ иска да управлява фондовете за безработни синдикални членове

От КНСБ ще поискат от властта да управляват фондовете за безработни синдикални членове. За това настоя президентът на КНСБ Пламен Димитров на форума, посветен на "Бъдещето на труда и младите хора". Синдикалният лидер смята, че идеята на КНСБ не е невъзможна, а се обсъждат предизвикателства и рисковете за управление на самостоятелен фонд на синдикалните членове.

Димитров коментира демографските промени и технологичния процес в страната. Шефът на КНСБ изтъкна, че най-важното в технологичния процес е не толкова да разбираме всичко, а да си даваме сметка, че всичко се случва със светкавична бързина. Той акцентира върху факта, че 65% от днешните първокласници ще работят професии, които към момента още не са създадени, а в следващите години роботите ще заменят хората. По думите му най-застрашени от машините и изкуствения интелект са квалифицираните работници.

Във втория ден на дискусиите присъстваха още зам-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, както и председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски.

Вече се водят преговори и по конкретните детайли с федерациите, част от КНСБ, предстоят разговори по тази тема и с държавата, обяви Димитров.

Дискусията е част от Проект на Сдружение "Младежки форум 21 век", финансиран по Програма "Еразъм +" на Европейския съюз.

Участие във форума взеха 100 души, от които 80 младежи както и лица, отговорни за вземане на решения и формиране на политики в областта на младежта, образованието и пазара на труда на национално и европейско ниво.

Общата продължителност на проекта е 5 месеца, като неговото изпълнение преминава през 3 основни етапа (планиране и подготовка; провеждане на дискусионен форум; оценка и разпространение на резултатите), в рамките на които са предвидени редица конкретни дейности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във