Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще координират обща стачка заради болничните

Националните стачни комитети на КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" ще проведат днес съвместно заседание. На него ще бъдат обсъдени бъдещите общи действия на двата синдиката във връзка с предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща от работодателите от 1 януари 2020 г. и да остава за сметка на работещите.

Очаква се двата синдиката да заявят готовност за обща стачка в края на ноември, ако управляващите не оттеглят предложението си за болничните.

От КТ "Подкрепа" още в края на миналата седмица обявиха намерението си да напуснат тристранния съвет, както и готовност за национален протест. На 18 ноември президентът на синдиката Димитър Манолов обяви пред БНТ, че е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов и му съобщил аргументите си. Манолов обаче призова членовете на "Подкрепа" да останат в готовност за стачка.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров събра председателите на основните федерации заради растящото напрежение сред работещите. Той обяви намерението си да свика тристранния съвет и заяви готовност правата на работниците да бъдат защитени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във