Банкеръ Daily

Общество и политика

КНСБ: Бюджетът на НОИ трябва да бъде готов до 20 юни

За да може НОИ да изплати още през юли увеличения размер на пенсиите заедно с 10-те процента индексация и включената ковид добавка от 60 лева, Народното събрание трябва да приеме съответните промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване най-късно на 20 юни. Още вчера членът на Надзорния съвет на осигурителни институт Ася Гонева предупреди управляващите, че ще трябва да побързат.

"По отношение на юлските пенсии нямате много време. На 20 юни трябва да са готови ведомостите и това го знаете прекрасно и вие, и министър Гьоков. Така че наистина много малко време имате", каза тя.

Изчисленията на социалното министерство показват, че след ръста на пенсиите от 1 юли и преизчисляването от 1 октомври броят на хората, които получават минимална пенсия за трудова дейност ще намалее с близо 200 хиляди.

Тепърва ще се решава проблемът за новите пенсионери след 1 октомври, за тях засега не се предвижда да получат автоматично към пенсиите си 60 лева, което ще се случи със сегашните пенсионери, тъй като COVID добавката става окончателно неразделна част от пенсията.

Трайно през тази година ще намалее броят на възрастните на минимална пенсия, която от 370 лева сега, ще бъде 467 от юли, изчисли социалният министър.

"От един милион и 23 300 пенсионери през юни до 918 000 пенсии през юли и до 832 700 през октомври. Разбира се, че има много за критикуване. И на мен не ми харесва тези 60 лева да влизат в пенсията, защото не ми е ясно какво става с новоотпуснатите пенсии, но ясно ли му беше на някой 1997 година, хората, които се пенсионираха...?" Така Гьоков отговори на критиките на синдикатите за избраните подходи за индексиране и преизчисляване

След октомврийското преизчисляване на пенсии по модифицираното швейцарско правило, ще се сближават размерите на стари и нови пенсии и се очаква среден ръст от 15 процента за 770 000 възрасти.

Ася Гонева обаче оспори прекаленото сближаване от гледна точка на справедливостта.

"И когато една учителка - любимият пример на политиците, се е пенсионирала преди 15 години, тя не се е пенсионирала с днешните 36 години изискване за стаж, а с много по-малко, и когато някой се е пенсионирал с много по-дълъг осигурителен стаж, това просто означава, че по-малко време ще получава пенсията си. И на всичкото отгоре е справедливо да е по-висока неговата пенсия, още повече, че е била по-висока заплатата", посочи тя.

Самият министър Гьоков призна, че пенсионната система е много изкривявана през последните 20 години, но защити предложенията.

"Трудно е да направим някакво хем справедливо, хем ненарушаващо принципи, хем нещо като нищо друго на света, така че ние сме се постарали това да бъде най-справедливо и според възможностите на бюджета", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във