Банкеръ Daily

Общество и политика

Княжевци протестират срещу разширението на бул. "Цар Борис III"

Вече над месец зам.-кметът Кристиан Кръстев мълчи за предложенията на гражданите

Днес от 18:30 часа на кръстовището на бул. "Цар Борис III" и Околовръстен път в столицата активистите от сдружение "За Княжево" и жители на квартал "Княжево" ще протестират с искане за разширение на Околовръстен път и против разширението на бул. "Цар Борис III".

Протестът има за цел да огласи, че още по-големият трафик, който ще минава през квартала при изпълнение на проекта, ще застрашава спокойствието и безопасността на живущите. Още повече, че обещаните в общински документи пешеходни и велоалеи изведнъж не са предвидени в проекта. В тази връзка в подкрепа на протестиращите се обяви и сдружение "Велоеволюция".

"БАНКЕРЪ" разговаря с организаторите на протеста от сдружение "За Княжево".

Застрашени ли са живущите и сградите от по-големия трафик, който ще е резултатът от изпълнението на проекта?

Високата скорост, неспазването на правилата за движение и огромният трафик са предпоставка за всекидневни пътно-транспортни произшествия в кв. "Княжево". Трафикът, който е над 30 000 автомобила за денонощие, съпоставим с магистрален трафик през сърцето на квартала, ще се увеличи значително. А това неминуемо ще увеличи и без това огромната всекидневната опасност за жителите.

Какво означава за княжевци липсващата велоалея в плановете?

Всъщност велоалея на същото място е планирана според два официални документа на самата община - ПУГМ /План за устойчива градска мобилност/ и ОУП/Общ устройствен план/. Уви!  

Липсващата велоалея, която е най-старата в София, може да значи едно - общината е насочила усилията си единствено към стимулирането на транзитния трафик през квартал "Княжево", без оглед на това, че жителите му ще останат без вело - и пешеходна алея, а трафикът и условията за живот ще се влошат.

Каква алтернатива предложихте на Кристин Кръстев, заместник-кмета по направление "Транспорт и градска мобилност"  за устройствения план, засягащ квартала? 

Често потокът от коли, придвижващи се от "Младост" по околовръстния път в посока Перник, минава по пътя през кв. "Княжево" и Владая, за да избегне тапите, които се образуват във все още неразширения околовръстен път между кв. "Бъкстон" и кв. "Люлин". При левия завой от бул. "Никола Петков" /околовръстен път/ в посока кв. "Княжево" обаче, често се образува задръстване.  Причината е, че има предвидена само една секция за ляв завой, която е и наполовина като времетраене в сравнение с тази направо.

Нашата алтернатива е да не се изгражда тунелна връзка от Околовръстен път в посока "Княжево", като в същото време се улесни левият завой. Идеята е секциите за левия завой и тази в посока направо, да бъдат обединени. Това изключително лесно и безплатно решение ще улесни трафика и ще намали значително изчакването на пътуващите в посока Перник автомобили.

На 30 май, 2020 г., входирахме писмо до заместник-кмета г-н Кристиан Кръстев и г-н Теодор Петков, кметът на район "Витоша" с предложението. А на 3 юни получихме писмо с мнение на експерти от район "Витоша", че предложението за оптимизация на левия завой е основателно.

Получихте ли отговор на писмото от г-н Кръстев? 

За огромно съжаление вече повече от месец отговор и реакция от зам.-кмета Кръстев няма.

Казвате, че са застрашени историческите сгради и минералните извори в "Княжево"? 

Част от историческите сгради, които ще бъдат засегнати са църквата "Св. Панталеймон", спиртната фабрика, Княжевската минерална баня и няколко 100-годишни сгради по протежение на булеварда (бул. "Цар Борис III"). Няколко от тях вече са в историята - бяха оставени на саморазруха. Княжевската минерална баня, която е на над 350 г. и абсолютно функционираща, беше затворена и сега стои в очакване да бъде съборена, тъй като според Общия устройствен план на Общината, пътят трябва да мине през нея! И още - бъдещо разширение на булеварда през "Княжево" ще изложи на огромен риск минералните извори там!

Каква трябва да е според Вас адекватната реакция на общината? 

На първо място общината трябваше да съгласува плановете си с живущите в квартала. Да ги запознае с плановете си за разширение на булеварда. Няма как, когато се взима подобно важно решение за десетилетия напред, то да се случи без обществено обсъждане, а едномесечният срок за възражения по него да тече в абсолютна тишина, при неработещи институции и по време на епидемиологична обстановка!

Преди Сдружението да информира жителите на квартала за готвеното разширение на бул. "Цар Борис III", никой не подозираше за този проект. Това е недопустимо! И въпреки всичко, хората успяха да се организират и да пуснат стотици възражения в рамките на 2 седмици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във