Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът трябва да е като домоуправител – развъртян стопанин

Мистерията за бъдещия местен вот все още е доста плътна, тъй като основните кандидати не са се заявили. Знаем, че местните избори са мажоритарни. Управляващите от ГЕРБ ще изчакат до последно с обявяване на кандидатурата. Същото ще направят и от БСП. Така ще искат да се предпазят от традиционния черен пиар, който съпровожда всякакви избори“. Това заяви пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него генералният проблем на всички партии в България е липсата на читави кандидати за кметове.

По думите му хората, които имат ресурс или потенциал, като че ли не искат да се занимават с политика. "В момента, в който се захванат с тази работа, веднага биват подложени на очерняща кампания и атаки, губят престиж и доброто си име. Качествените хора се отдръпнаха от политиката. На тяхно място идват хора, които имат амбиции, но като качества са по-посредствени“, посочи политологът. Той сравни длъжността кмет с тази на домоуправител.

„Не е важно да си високо морален или да си голям интелектуалец, а е важно да можеш да се оправяш с ежедневни битовизми, което не всеки човек може да прави, трябва да е развъртян стопанин. Такива хора останаха твърде малко в България“, обясни Стойчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във