Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Русе Пламен Стоилов се отказа от състезанието за следващ мандат

Кметът на Русе Пламен Стоилов се отказа от надпреварата за следващ мандат. Това става ясно от негов пост във Фейсбук. Като причина за оттеглянето си от състезанието градоначалникът изтъква, че не е получил необходимата подкрепа от страна на партията, която през 2011 г. го е издигнала.

В средите на ГЕРБ Стоилов се смята за много близък на доскорошния "втори" в партията Цветан Цветанов. Той беше близък и с депутата Пламен Нунев, който е и областен координатор за Русе. Но след като Цветанов изпадна в немилост, Нунев е решил да се погрижи за собственото си политическо оцеляване и е пожертвал приятеля си Стоилов, твърдят запознати с местните интриги. Русенската организация обаче е останала зад кмета, което първоначално му е дало надежда, че може да бъде издигнат за нов мандат. Но знаците, които са дошли от централното ръководство на ГЕРБ не са били положителни, т.е. лидерът Бойко Борисов е свалил доверието си от русенския кмет.

След разразилите се миналата седмица скандали в местната партийна организация, Стоилов уволни заместник-кмета по строителството Димитър Наков, чието име се е спрягало като един от претендентите за кандидатура на ГЕРБ за кметския пост.

Припомняме, че преди месец в декларация членове на общинското ръководство на ГЕРБ заявиха подкрепа си за кмета на Русе и доскорошен общински ръководител на партията Пламен Стоилов. В документа се посочваше, че за осем години той е "съумял да изтръгне града от безвремието и даде ясна перспектива за развитието на Русе като проспериращ икономически и културен център". Лидерите на местната организация недвусмислено заявиха пред лидера Бойко Борисов и пред Изпълнителната комисия своята категорична подкрепа за Пламен Стоилов. Те призоваха Борисов да остави Стоилов на поста му, защото "всяка промяна на този курс би била фатална с оглед изпълнението на важните за нашия град проекти".

След решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ обаче Стоилов бе сменен с бизнесмена Росен Даскалов. За смяната се разбра от информация, публикувана на 31 юли в официалната Фейсбук страница на областната организация на партията.

В поста си във Фейсбук Пламен Стоилов заявява, че не би жертвал интересите на града си в името на собствените си интереси и добавя, че управлението не е самоцел. "Отказаната номинация за трети мандат по никакъв начин не означава, че ще спра да работя за възраждането на Русе! За мен има значение как се развива градът, в който съм роден и израснал, където живее детето ми и където искам да останат и моите внуци!", пише в заключение настоящият кмет.

 

 Ето и цялото изявление на Пламен Стоилов:

"Благодаря на структурата на ГЕРБ – Русе за мощната подкрепа, която беше дадена за номинацията ми за трети кметски мандат! Приемам това като оценка за работата ми през последните 8 години в интерес на Русе и русенци! Благодарение на това, че администрация и граждани работихме заедно като екип, успяхме да изтръгнем Русе от безвремието и да стартираме чакани десетилетия наред проекти!

Решението да откажа тази номинация и да си направя отвод беше трудно, но добре осъзнато и мотивирано от отговорността, която нося пред русенци! От опит зная, че един успешен нов мандат като кмет предполага категорична подкрепа както от Правителството, така и от ръководството на партията, която ме излъчи за кмет през 2011 г. Такава до момента не е заявена спрямо мен!

Когато си обект на системно дискредитиране и омаскаряване от хора, които нямат интерес от въведения ред, прозрачност и върховенство на закона при управлението на общинската администрация, това може да се приеме като сигнал, че посоката ти е правилна и че интересът на гражданите е защитен! Окуражава ме, че голямата част от моите съграждани не се поддадоха на тази компроматна война и отказаха да участват в нея!

Няма да рискувам интересите на Русе за сметка на собственото си политическо оцеляване! За мен не е самоцел да бъда кмет на всяка цена! Единственото, което има значение в случая е успешното изпълнение на важните за града проекти: Възвръщането на европейския блясък на Русе и обръщането му с лице към река Дунав; Модернизацията на общинските училища и детски градини; Обновяването на емблематични сгради паметници на културата; Цялостното благоустрояване на улици, тротоари и междублокови пространства в центъра и в кварталите; Осигуряването на удобен и съвременен градски транспорт; Подобряване на средата за бизнес, култура и спорт!

До последния си ден като кмет ще продължа да работя за успеха на тези проекти, защото зная колко усилия и упорита работа сме вложили заедно с целия ми екип за осигуряването на необходимото финансиране за тях, конкурирайки се с другите големи градове!

Отказаната номинация за трети мандат по никакъв начин не означава, че ще спра да работя за възраждането на Русе! За мен има значение как се развива градът, в който съм роден и израснал, където живее детето ми и където искам да останат и моите внуци!"

Facebook logo
Бъдете с нас и във