Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Перник вдига такса смет с 800%, ръководството на БСП се разграничава

Станислав Владимиров

Изпълнителното бюро на БСП се разграничава от поредното решение на кмета на Перник Станислав Владимиров, което е в противоречие със социалната политика на партията и предизборната платформа за местни избори. Каквото от БСП се обещава в опозиция, трябва да се изпълнява и в управление.

По предложение на кмета е увеличена такса смет в селата от 2.5 промила на 19.6, което представлява близо 800 процента. "За нас това е недопустим ръст и особено в сегашния момент на криза и увеличаваща се бедност. Такова увеличение е и неефективно. То само ще направи несъбираемостта на задължения към общината още по-голяма поради невъзможността на хората да ги платят. То не почива и на никаква законова логика. Новата такса смет би трябвало да отчита 6.5 % ръст на минималната работна заплата и отчисленията по чл.60-64 от Закона за отпадъците", заявяват от ръководството на социалистическата партия.

"Подобни действия са в разрез с политиката, която БСП винаги сме отстоявали - за  социална солидарност и подкрепа на нуждаещите се. Категорично се разграничаваме от тях и настояваме решението да бъде преразгледано", се заявява в становището на левицата.

Позиция на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП е приета след сигнали от жители на селата от община Перник на 18.12.2020 г.

Само преди ден ръководството на БСП се разграничи от решението на общинската управа в Перник да бъдат закрити Общинският драматичен театър и музикалните състави към Двореца на културата в Перник - Камерен оркестър, Духов оркестър и Народен оркестър.

"Културата като обществена отговорност винаги е била приоритет на социалистите в България. Това е залегнало в редица основополагащи принципи на нашата партия и в провежданите политики досега. Да градиш можеш да се окаже бавна и тежка задача, отнема години; да рушиш е безразсъден акт, отнемащ само ден", пише в позицията.

"Немислимо и недопустимо е в община Перник, където БСП спечели последните местни избори, дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история", посочват от соцръководството.

Изпълнителното бюро на БСП определя като недопустимо публично заявеното обидно отношение на излъчения от социалистическата партия кмет на Перник Станислав Владимиров спрямо културните дейци и настоява ръководството на община Перник да преразгледа решението си относно закриването на културните институции и съкращаване на техните служители. Позицията е приета след множество реакции на културни дейци от цялата страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във