Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Перник и Оперативният щаб ще спасяват кукерските празници

В началото на седмицата бе съобщено, че за  втора поредна година няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

Кметът на Перник проведе в четвъртък сутринта среща с  Оперативния щаб. Причината е, че кукерските празници тази година са отменени, а жителите на Перник и околните села, където всяка година се провеждат фестивали, не са доволни. 

След срещата бе решено, че в селата около Перник ще има организирани такива групи, но при специални условия.

"До края на седмицата ще се срещнем с тях. Ще има отстояние, носене на маски”, доц. Ангел Кунчев.

В началото на седмицата бе съобщено, че за  втора поредна година няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник. Фестивалът е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, а Перник е признат от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри.

Отменят се и общинските сурвакарски фестивали в Радомир и Брезник. Заради пандемията от коронавирус тази година в двете общини няма да се състои и местната "Сурва".

Кметът на Брезник Васил Узунов и кметът на Радомир Пламен Алексиев са издали специални заповеди, с които се забраняват събиранията и тържествата на открито, паленето на ритуални огньове, празничните зари и срещи с други сурвакарски групи, провеждани традиционно в региона в нощта на Васильовден по стар стил. Забранени са и посещения на сурвакарите по домовете.

Забраните важат за всички населени места на територията на двете общини и се въвеждат с цел запазване на здравето и живота на местните жители. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във