Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на "Лозенец" сезира Гешев за строежа на "Златен век"

Кметът на "Лозенец" Константин Павлов сезира главния прокурор Иван Гешев за продължаващото строителство на обекта "Златен век"..

"Извън моите компетенции като кмет на район е оспорването на актовете на главния архитект на Столична община. Ръководената от Вас прокуратура може да упражни правото си на протест по чл. 215, ал.1 от ЗУТ и да поиска прогласяването на нищожността на Заповед №РА51-74 от 2 май 2018 г. и Заповед №РА51-154 от 6 август 2018 г. на главния архитект на Столична община", се казва в искането на Павлов. Той сезира прокуратурата за двете заповеди на главния архитект на София, които според Павлов са невалидни, тъй като се отнасят до несъществуващ акт.

"Надявам се и накрая да получим мнение по същество, а не между другото, за валидността на разрешението за строеж", посочва кметът.

Според него основният проблем в случая е, че сградата на практика няма разрешително за строеж. Той смята, че след влизане в сила на Общия устройствен план на Столичната община през 2007 г. и загубата на правно действие на разрешението за строеж са налице всички законови предпоставки за изменение на действащия подробен устройствен план за установяване максимална допустима височина на застрояване от 26 метра (или максимум осем етажа).

Изграждането на небостъргача беше спряно след разразяването на скандала "Апартаментгейт". Тогава ГЕРБ се раздели с втория човек в партията Цветан Цветанов, от поста правосъден министър си отиде Цецка Цачева, а оставки подадоха и двама зам.-министри - от тези на енергетиката и на спорта. Строителството на небостъргача пък беше спряно след намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Спорът между собственика на небостъргача фирма "Артекс" и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) мина през няколко съдебни инстанции. И последната от тях обяви заповедта за спирането на строителството на „Златен век“ за незаконосъобразна.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във