Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Ямбол напуска ГЕРБ, явява се като независим кандидат

Георги Славов

Кметът на Ямбол Георги Славов обяви, че ще се кандидатира за доверието на съгражданите си като независим кандидат. Градоначалникът обяви решението си във Фейсбук, след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ номинира като свой претендент областния управител на Ямбол Димитър Иванов.

Славов излезе с емоционално обръщение към жителите на Ямбол. "Жребият е хвърлен! Скъпи ямболлии, приятели. Преди няколко часа на заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ ми бе съобщено, че партията ще издигне друга кандидатура за кмет на Ямбол. Не зная какви са мотивите за тази рокада, случваща се в последния момент. По време на срещата ни не бяха представени логични аргументи. Въпреки това уважавам партийното решение. С утрешна дата ще депозирам оставката си като областен координатор на ГЕРБ. Решението ми в тази ситуация е да се явя като независим кандидат за кмет на Ямбол". В обръщението си Славов пише още, че е "благодарен на ГЕРБ за дългогодишната подкрепа", за която Ямбол се отплати за това с 10 победи за ГЕРБ на "всякакви избори – европейски, президентски, парламентарни и местни.“

Кметът посочи, че единственият му мотив да се кандидатира като независим участник в изборите, е за да участва в развитието на постигнатото досега. Той заяви, че не е съгласен тези успехи да станат лесна жертва на" реваншистки настроени съмнителни бизнесмени и политици, които протягат ръце към властта".

С участието си в предстоящите избори Славов ще се бори за четвърти мандат. Той управлява града от 2007 година.

В повечето областни градове ГЕРБ заложи на досегашните си кметове. Изключенията са Русе, Ямбол, Пловдив, Хасково, Плевен, Пазарджик. Едно от възможните обяснения за рокадата в Ямбол са резултатите от изборите на Европейски парламент, на които в областта БСП взе близо 9 на сто повече от ГЕРБ. Именно с оглед на резултатите от евровота премиерът Борисов бе категоричен, че ще бъдат направени сериозни промени в някои местни структури.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във