Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Хитрино: Има хора, които търсят обещетение без щети

Не раздаваме парите по симпатии, категоричен е кметът на пострадалото Хитрино Нуридин Исмаил пред Би Ти Ви.

Година след трагедията жителите на селото са разделени заради начина, по който се раздават помощите. Според едни парите са недостатъчни и се раздават по неправилен начин.

„Аз съм убеден, че никъде дадените пари не са по-малко”, категоричен е Исмаил. По думите му сред жителите на Хитрино има такива, които се възползват от ситуацията и търсят обезщетение без реално да имат щети, нанесени от експлозията.

„Нямайте и капка съмнение, че парите се харчат почтено. Така се сплоти цяла България и няма как на базата на тази доброта да правим каквото си искаме”, категоричен е кметът на селото.

Взрив на цистерни от влакова композиция в Хитрино точно преди година отне седем човешки живота, рани десетки, 26 сгради бяха напълно разрушени.

Внезапна проверка на омбудсмана Мая Манолова в Хитрино разкри разминаване в правилата за определяне на категории за получаване на помощи, гласувани от Националния обществен съвет, а също и при разпределението, което е направил местният обществен съвет в Хитрино.

Протоколите на местния обществен съвет показват, че всички решения са приемани с единодушие. Част от хората са преместени в групи, предвиждащи по-високо обезщетение. А за други местния обществен съвет е решил, че отреденото е достатъчно. Освен парите от дарения, събрани през БЧК, държавата отпусна 5 милиона лева за строителство на нови къщи и ремонти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във