Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Бургас поиска достъп на протестиращите до Росенец

"Току що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници." Това написа във Фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов.

Отговорът бил, че полицията носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа, няма се да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност.

"Оценявам като грешка решението на полицията за недопускането на протестиращите до парк Росенец. Категорично смятам, че именно това покачва градуса на напрежението. Срещнах се с част от протестиращите пред Общината и изразих тази позиция. Отивам на място със заявителят на протеста Христо Иванов, за да разговарям с органите на реда за осигуряване на достъп", написа по-късно Николов.

Както "Банкеръ" писа, полицията не позволи на гражданите, организирани  в социалните мрежи (днес в 11 ч. ) да стигнат до парк "Росенец" по суша и по море.  Хиляди хора, не бяха допуснати до отдавна засипания с чакъл плаж в парка. За разлика от други , които вече се бяха настанили и почти окупирали района . Става въпрос за симпатизантите на ДПС, които още снощи пристигнаха от всички краища на догановите владения, за да бранят своя почетен лидер – Ахмед Доган.

С мотива да не се позволят екцесии, протестът на хората, тръгнали да защитят бреговата си ивица от безобразията , гарантиращи „сигурността“ на Доган",  бяха преместени пред...общината в Бургас.

Полицията не скри, че на място вече има друга протестираща група и това е и причината да не допуска граждани до плажа.

"Искаме да ни се даде политическо обяснение защо този протест беше осуетен по този начин. Нека хората да не участват в никаква ескалация - изключително важно е това. Призоваваме хората да се преместят пред общината. Нашият проблем е със жандармерията и политическото ръководство в страната, която обслужва ДПС. Вждаме го това", това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във