Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът на Асеновград организира Национална кръгла маса за проблемите с ромите

Кметът на Асеновград Емил Караиванов организира провеждане на Национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин. Той кани парламента, правителството, Омбудсмана и Националното сдружение на общините да участват в открит дебат по темата.
 
„Огромна част от исканията на протеста от неделя вечерта, а и в дните преди това, са изключително въпрос и проблем  на национална политика. Само тогава протести като неделния в Асеновград няма да се повтарят в такъв мащаб и в други български градове“, обясни Караиванов, цитиран от "Дарик". 

Той заяви, че е доволен, че по време на вчерашния протест гражданите и служителите на реда не са допуснали провокациите към безредици или насилие да ескалират.

„Искам да се знае ясно, че категорично подкрепям разумните искания на асеновградчани за спокойствие и сигурност в града, както и това, че всички граждани имат равни права, но и задължения и отговорности пред закона. В този смисъл съм един от тях и нося отговорността като кмет на града“, казва още в изявлението си Емил Караиванов.

Поводът за коментара са събитията в Асеновград. Хиляди хора се събраха на 28 юни на протест срещу насилието, упражнено от жители на ромската махала върху децата, трениращи гребане на язовир „Четиридесетте извора". За събитието от Пловдив пристигнаха близо 100 мотористи. Протестът бе организиран в социалните мрежи.

Вчера се състоя петият пореден протест. Протестиращите събраха подписи с искането за общинска полиция - едно предложение, което Общинският съвет на Асеновград отхвърли на предишна сесия. Шествието тръгна към площада пред общината.

В събота деветимата задържани за побоя се явиха в Районен съд Асеновград с маски на лицата. Съдът ги остави в ареста с мярка "задържане под стража". На 6 юли те ще обжалват това решение в Окръжен съд Пловдив.

Снимка: Asenovgrad.NET

Полицията продължава да издирва още поне двама души, участвали в побоя, говори се и за други участници, които не са в ареста. В съда подсъдимите, на които бе предявено обвинение за хулиганство по дързък начин и с цинизъм, се явиха с адвокати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във