Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметът Фандъкова да даде обяснение защо допусна всеки дъжд да "потапя" града, искат от БСП-София

Кметът на София Йорданка Фандъкова е длъжна да даде обяснение на гражданите защо допусна да стане трайна тенденцията при всеки по-силен дъжд булевардите на града да се превръщат в канали, мазетата и приземните етажи на къщите и блоковете да плуват във вода, а част от метростанциите да се наводняват и да стават неизползваеми. Това се казва в декларация на общинските съветници от социалистическата партия.

„За нас, общинските съветници от групата на БСП - София, всички проблеми, които предизвика безспорно силният дъжд в понеделник вечерта, не са просто случайни инциденти. Те са резултат от проявявано през годините системно безхаберие от Столична община при управлението на столичния град”, пише още в документа.

Левите общинари посочват, че всеки път, когато над София завали, водата и калта блокират града за дни. А гражданите слушат едни и същи оправдания и внушения от кмета Фандъкова чрез медиите.

Според тях истинската причина е в абдикирането на Столична община от решаването и на този сериозен проблем - некомпетентността, бездействието, липсата на постоянна поддръжка и профилактика на канализационната мрежа, а в редица квартали и селища липса и на канализация (недопустима за европейска столица в 21-ви век), на редовно почистване на коритата на реките, както и на некачественото строителство и ремонти при изграждането на инженерната и улична инфраструктура.

Затова настояваме кметът Йорданка Фандъкова незабавно да внесе за разглеждане в Столичния общински съвет Програма за действие на Столична община с цел преодоляване на подобни кризисни ситуации в бъдеще с конкретни срокове и отговорници”, заявяват общинските съветници от БСП.

Те подчертават, че в противен случай, всеки дъжд ще се превръща в природно бедствие последиците, от което върху собствеността на гражданите и причинените им неудобства ще остават за тяхна сметка, а ръководството на Столична община ще се оплита в поредната порция нелепи обяснения и оправдания.

Левите общински съветници настояват на предстоящата сесия на СОС в четвъртък, 9-и юли, да получат отговор и на конкретни въпроси:

- Коя административна структура и кой персонално в Столична община ще носи отговорност за неподдържаната канализационна мрежа в столицата, в резултат на което настъпиха многобройните щети от дъжда в понеделник вечерта?

- Каква програма за поддръжка на шахтите се изпълнява през настоящата година? Кой и как контролира изпълнението й? Каква е отговорността на концесионера "Софийска вода" АД в случая?

- Какви мерки смята да предприеме Столична община за предотвратяване и намаляване на щетите от подобни природни бедствия?

„Очакваме ясни и изчерпателни отговори от кмета Йорданка Фандъкова на сесията на СОС в четвъртък”, се посочва в декларацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във