Банкеръ Weekly

Общество и политика

КМЕТОВЕТЕ УТИХНАХА В ОЧАКВАНЕ НА ГОЛЕМИТЕ ПАРИ

Сдружението на българските общини най-после се сдоби с управителен съвет и нов председател. С избирането на седем представители от ОДС за членове на съвета и на благоевградския кмет Костадин Паскалев за председател скандалът в организацията бе потушен - поне за този мандат. Заслугата за това е и на някои от най-личните държавни и политически мъже на страната, сред които и президентът Петър Стоянов. Държавният глава даже възнагради послушните момчета, удостоявайки с личната си визита общото им събрание.


Политиците направиха всичко възможно пред медиите и широката публика конфликтът да изглежда чисто политически - между управляващи и опозиция. Като изненада може да се определи отпадането на плевенския кмет Найден Зеленогорски от класацията за участие в управителния съвет на сдружението. А иначе разпределението на силите в УС между управляващи и опозиция и сега си остава в полза на опозицията. Сред неговите деветнадесет члена ОДС има седем представители, БСП - шестима, ДПС - трима, двама са независими и един е от Евролевицата. И тъй като двамата независими са бивши кметове на БСП, резултатът е седем на дванадесет.


Като част от постигнатия компромис се оценява и приетата от делегатите промяна в устава на сдружението УС да има мандат от две години, а не три както беше досега. Но повече от очевидно е, че в основата на конфликта не бе нито разпределението на силите в ръководството, нито продължителността на мандата.


Неправителствената организация на общините съществува от 1995 година. Едва сега обаче се очаква тя да добие истинско влияние и финансова сила. Затова и борбата за надмощие в нея разпали толкова много горещи страсти. Парите, които минават и ще минават за в бъдеще през сдружението, са достатъчни, за да изострят апетитите на всяка членуваща община. На поправителното общо събрание в НДК лично присъстваха и представители от Американската агенция за международно развитие, която е една от основните спонсори на инициативите на сдружението. Специално упълномощеният гост от Асоциацията на холандските общини Артър Вигас пък поздрави делегатите с откриването на нов проект, финансиран от неговото правителство за подкрепа на вътрешното сътрудничество между различните нива в българските държавни и общински власти. Очаква се до края на годината да заработят още няколко богато финансирани програми на Европейския съюз във връзка със започналите преговори за присъединяването ни към него. Голяма част от общините вече са се записали в листата на кандидатите за участие. Сега остава и самите пари да дойдат.


(Б)

Facebook logo
Бъдете с нас и във