Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметовете на 30-те пазарджишки села готвят отпор срещу избиването на прасетата

S 250 0f057c1f d06f 429d b8dc f92fc1835f53
S 250 4d412c10 443f 42fe bcc2 be62b0b8b3ef

След като в края на миналата седмица кметове от Пазарджишко поеха ангажимент към премиера Бойко Борисов да агитират за доброволно унищожаване на прасета от т. нар. "заден двор", днес отново започват организация за протести.

От вчера доброволното умъртвяване на домашните прасета е спряло. Крайният срок за прибирането им във фризерите изтича след два дни, а от понеделник екипите на Агенцията за безопасност на храните трябва да тръгнат по селата на проверка, но те няма да бъдат допуснати. Това каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

"Просто ще вдигна всички хора и ще ги изгоним. И този път ще се вдигнем цяла Южна България. Хора ми се обаждат и от Стара Загора, от Нова Загора, от Пловдив, Пловдивско. Стигнахме до съгласие, че който иска ще си заколи прасето, ще получи обезщетение, а който не иска, няма да го коли. Това беше уговорката", подчерта той.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов стои зад исканията на кметовете на 30-те села.

Протестиращите при село Крушаре пък ще внесат сигнал до Върховната административна прокуратура заради наложените мерки от Министерство на земеделието и храните за принудително избиване на животните в домашните стопанства. Това обяви организаторът на протеста Валентина Василева. 

"Съответстват ли мерките, наложени в актовете на Министерство на земеделието и областния управител на Сливенска и Ямболска област, на епизоотичната обстановка в областта? Колко са изследваните прасета в индустриалните обекти и колко в частните фирми, и личните стопанства", поясни тя. Василева съобщи, че все още няма отговор от държавата за поставените искания от протестиращите до премиера Борисов.

"Но, засега нямаме ответна реакция и докато нямаме отговор, и най-вече докато не видим нещо написано черно на бяло пътя остава затворен", категорична беше жената.

Протестиращите настояват да бъде удължен срока за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми.Исканията им бяха предадени чрез областния управител Чавдар Божурски до земеделския министър Десислава Танева още вчера в късния следобед. Междувременно стана ясно, че и тази вечер ще има протест на стопаните в ямболското село Безмер.

Осми ден пътят Сливен - Ямбол остава затворен за преминаване от протестиращите срещу наложените вече мерки. Нощта е преминала сравнително спокойно, без напрежение между протестиращи и полиция. Опасност за блокадата е създала преминаваща кола на висока скорост около 23 часа, снощи.

„Чакаме реакция на правителството“, обяви тази сутрин организаторът на протеста Валентина Василева във връзка с поставените от протестиращите искания като условия за вдигане на блокадата.

Вчера в късния следобед те проведоха среща с областния управител Чавдар Божурски, на която поискаха да бъде удължен срокът за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми.

Исканията са адресирани до премиера Борисов, а Божурски обяви, че вече е запознал земеделския министър Десислава Танева с тях.

В интервю за БНТ министърът на земеделието и храните обяви, че ще има кадрови и организационни промени в Агенцията за безопасност на храните, но не може да бъдат  направени сега, в пика на заразата.

И днес пътуващите за Ямбол от Сливен трябва да преминават по обходния път Камен – Жельо войвода – Кабиле.

Facebook logo
Бъдете с нас и във