Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметове се оплакаха на президента от бездействие на прокуратурата

Среща на президента Румен Радев с представители на Националното сдружение на кметствата

Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване са най-големите проблеми пред малките населени места. Това са заявили на среща с президента Румен Радев представители на Националното сдружение на кметствата. Те са подчертали, че от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от прокуратурата, която често отказвала да ги квалифицира като престъпления. От сдружението са призовали за трайно, а не кампанийно, присъствие на полицейски служители по селата, съобщават от прессекретариата на президента.

Здравеопазването да бъде не търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната, са подчертали още представителите на сдружението. Според тях, завършващите медицина специалисти могат да започнат стажа си именно в най-нуждаещите се от здравна грижа и със застаряващи жители малки населени места. По думите на кметовете, системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване.

Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истински критерии за оценка на начина, по който се развива България, е заявил държавният глава на срещата.

Той е откроил финансовата самостоятелност и по-голямата свобода при взимането на решения на местно ниво като ключово условие за успешното развитие на страната. Без децентрализация и финансова яснота кметовете в малките населени места не могат да градят устойчива политика и да изпълняват програмата, с която са избрани, е подчертал Румен Радев.

Липсата на административен ресурс в малките населени места за подготовка на проекти, които да бъдат реализирани с финансиране от европейските програми, може да бъде компенсиран с подкрепата на общините, е казал още президентът. Според него, управленските дефицити трябва да бъдат преодолени и значителните средства, които страната ни предстои да получи по Плана за възстановяване на Европа, трябва да бъдат инвестирани не само в крупни проекти, но и така че да достигат до хората в по-малките населени места.

Радев е посочил като пример внесеният от президентската институция проект за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха към Плана за възстановяване, който ще позволи навременна помощ да бъде оказвана и в най-отдалечените населени места.

Подготовката и организацията на предстоящите парламентарни избори и осигуряването на достатъчно лични предпазни средства както за членовете на секционните избирателни комисии, така и на гражданите, които ще упражнят правото си на глас, е била също сред темите на срещата.

От сдружението ще връчат на президента свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти и очакват държавният глава да ги постави след изборите по време на консултациите с политическите партии за връчване на мандат за съставяне на правителство.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във