Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметове настояват пряк избор във всички населени места

За пряк избор във всички населени места настояха представители на Националното сдружение на кметовете на кметства по време на среща с депутати от НФСБ.

Кметовете обясниха, че така ще се изпълнява реално волята на хората и че това е пряката демокрация. Сега кметове на кметства се избират в населени места с население над 350 души, в населените места с по-малък на брой жители се назначава кметски наместник от кмета на общината. 

„Резонно предложение, защото назначеният човек е в едно малко селище от 8 до 5 ч. на работа, докато избраният е с хората 24 часа в денонощието, той е и кметът, и спешната, и социалната помощ“, коментира депутатът от НФСБ Георги Колев.

На второ място от сдружението на кметствата поставиха въпроса за ясни делегирани бюджети, които да изпълняват. Те бяха категорични, че трябва да има равен достъп на малките населени места до европрограмите. Защото сега има такива, които могат да кандидатстват по програмата за селските райони, например, а други, които са в рамките на градове – не могат. 

Другият важен въпрос, който поставиха, е за необходимостта от изготвянето на изцяло нов закон за опазване на селскостопанското имущество. Що се отнася до полицейското присъствие кметовете на кметства бяха категорични, че те разбират реалната ситуация и не са привърженици на това до всеки човек да има полицай, но настояват за повече присъствие на назначените по селата полицейски инспектори. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във