Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметове на малки населени настояват за пряк избор

Кметовете на малките села да се избират с пряк избор, а не да се назначават. За това настояват от Националното движение на кметове на малки кметства. Според тях така ще се изпълнява реално волята на хората, съобщава Нова телевизия.

Сега кметове на кметства се избират в населени места с население над 350 души, а в тези с по-малък брой жители се назначава кметски наместник.

В малкото берковско село Балювица постоянно живеят 40 души. Най-младият e на близо 40 години, а най-възрастният - на 92.

Венера и Тодор живеят в селото вече 20 години. Досега никога не са си избирали кмет. Винаги е назначаван.

Сашка Димитрова е кметски наместник вече четири години. Спомня си, че била единствен кандидат в селото за поста. От общинската управа се допитали до хората и я назначили.

Като наместник, тя не разполага с бюджет за разлика от колегите й кметове, които получават субсидия от общината. Другата разлика е, че не може да взима самостоятелни решения, а за всичко трябва да иска разрешение от кмета на по-голямата община. И е назначена на 4 часов работен ден, въпреки че реално е ангажирана много повече време.

Отговаря за всичко в селото - от доставянето и цепенето на дърва на възрастните до организирането на празници.

Независимо дали е избрана или назначена, Сашка Димитрова е категорична, че ще продължи да търси  средства за асфалтиране и смяна на водопровода в селото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във