Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметицата на "Младост" призова президента да върне закона за устройство на София

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева е поискала президентът Румен Радев да наложи вето върху само една от приетите в средата на миналата седмица от парламента промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

От районната община пишат, че Иванчева има съмнения в това, че една от промените дава възможност да се разрешава застрояване в зелени площи. Така районният кмет иска президентът да наложи вето на параграф 28, който според нея предвижда промяна на предназначението на терените с изменения на подробните им устройствени планове (ПУП).

"Това може да се направи от всеки собственик на имот, предвиден за "озеленена площ за широко обществено ползване", бил той частен собственик, община или държавен имот. Впоследствие заповедите за изменение на съответния ПУП от зелена площ в нещо друго вече не подлежат на обжалване", пишат от район "Младост".

Според Иванчева изискването в параграфа за привеждането на зелените площи "с предвижданията на действащия Общ устройствен план (ОУП)" ще даде възможности за строителството, защото този план дава "общи, генерални насоки за определени територии и зони" и "дори една територия да е предназначена за зелена площ или парк по ОУП, то в същата зона с ПУП е допустимо да се отреждат отделни имоти за друга дейност (спорт, рекреация, обществени заведения и други) и така да бъде допустимо застрояване".

Facebook logo
Бъдете с нас и във