Банкеръ Daily

Общество и политика

Кметицата на Берковица пита дали 5G-мрежа застрашава града

Кметицата на Берковица Димитранка Каменова (ГЕРБ) е отправила официално питане с писма до трите мобилни оператора за наличие на 5G-мрежа над града.

От местната администрация уточниха, че питането е заради повишения интерес от страна на гражданите на общината, който е породен от тиражирани в медиите съобщения за опасността от нейното въвеждане. Твърди се, че 5G-мрежата е с по-високо енергийно излъчване от досегашните мрежи и може да е опасна за здравето на хората. Поради това кметицата Каменова настоява трите мобилни оператора да предоставят подробно описание на горепосочената услуга, да се каже дали тя е налична на територията на община Берковица и какви са инвестиционните намерения на операторите.

Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Теlеnоr Бългapия Джeйcън Kинг прогнозира вчера, чe y нac нямa дa имa тъpгoвcĸa 5G мpeжa дo 2022 г. Към мoмeнтa нямa дocтaтъчнo виcoĸo пoтpeбитeлcĸo тъpceнe. Oт дpyгa, вce oщe нe ca peшeни мнoжecтвoтo aдминиcтpaтивни пpoблeми, ĸoитo вĸлючвaт дeйcтвия нa пpaвитeлcтвoтo, пapлaмeнтa и peгyлaтopитe oтнocнo ocвoбoждaвaнe нa нyжния cпeĸтъp, зaĸoнoви пpoмeни зa бaзoвитe cтaнции и нaмaлявaнe нa тaĸcитe зa издaвaнe нa лицeнзи. 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков също заяви вчера в писмен отговор на депутатски въпрос, че в България все още няма действащи безжични мобилни мрежи от пето поколение (5G).  Комисия за регулиране на съобщенията е направила проверка по сигнали, че по време на извънредното положение 5G мрежи са работили. Но Комисията не е установила работещи мрежи и смята за манипулативни публикациите по темата. Министърът припомни, че 5G мрежите са предпоставка за ускоряване на цифровата трансформация. На развитието на интернет на нещата, големите данни, изкуствения интелект и облачните изчисления Европейската комисия разчита за бързото излизане от кризатаq предизвикана от Covid-19, посочва Росен Желязков.

В писмен отговор здравният министър Кирил Ананиев пък цитира данни на Световната здравна организация, според които до момента не е установена връзка между използването на 5G и вредата за човека.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във