Банкеръ Weekly

Общество и политика

КМЕТ И ПРЕЗИДЕНТ СЕ СБОГУВАХА С КОСТОВ

България не трябва да изпуска уникалния шанс да има коалиционно десноцентристко правителство, подкрепено от над 190 депутати. С тези думи, изречени на специално свикана пресконференция в четвъртък по обяд, столичният кмет Стефан Софиянски, след присъщите му уговорки, призова лидера на СДС Иван Костов да подаде оставка. Софиянски говори пред журналистите с малко лицемерна загриженост за съдбата на партията непосредствено след като президентът Петър Стоянов обяви датата за свикване на 39-ото Народно събрание - 5 юли. СДС трябва да помогне на младите от царското движение, каза кметът и побърза да обясни на журналистите, че в позицията му няма лична амбиция или корист. Мога да ви кажа с чиста съвест да ме извадите от всички квадратчета, в които ме слагахте. Не искам да бъда министър-председател, нито заместник министър-председател - аз съм в общината, декларира Софиянски.
Че акцията на кмета не е солова, е ясно от пръв поглед, но за да се докаже, че е била съгласувана с влиятелни хора от синия елит, ще е нужно време. При все че на обикновения Се-Де-Сар, за какъвто се обяви Софиянски, и сега му е ясно, че това се нарича вътрешнопартиен преврат. Погледнато отстрани, сценката Софиянски-Стоянов в четвъртък приличаше на прецизна калкулация на интереси с достатъчно далечни хоризонти.
Мнозина наблюдатели определиха като странно поведението на Софиянски още в драматичната нощ след изборите. Тогава той не се включи в минорния оркестър на разстроените лидери на СДС и бе необичайно агресивен в кратката си среща с журналистите. Както сам призна, след изборния ден на 17 юни не е говорил с Иван Костов, но се е срещал с президента Петър Стоянов. Естествено столичният кмет не поясни каква е била темата на срещата му с президента, а медиите услужливо не попитаха.
За сметка на това само час-два след кметската пресконференцията в четвъртък от градината на белгийското посолство, където бе поканен на обяд от посланик Едмонд де Вилде, президентът направи обстоен коментар пред медиите. И звучеше впечатляващо подготвен за изненадан човек: Докато Иван Костов разполагаше с цялата власт, помните, че никога не съм пестял критики и несъгласия с него. Но сега, когато загуби изборите, не очаквайте да се наредя сред хората, които ще хвърлят камък по него. Ако говорим принципно за оставки, според мен СДС вече има морален модел в това отношение, заложен още в 1994 година.
Думите на президента в четвъртък звучаха като последно сбогом към председателя на СДС. Верен на себе си, президентът се опита да подслади горчивия хап. Ако ръководството на СДС реши да подаде оставка, аз мисля, че Иван Костов трябва да изведе на сцената следващия лидер и да застане зад него с целия си политически ресурс. Да му помогне в неговите първи стъпки, защото това е най-сериозната гаранция за запазване целостта на СДС. На някои тези слова сигурно им звучат добронамерено, но в тях сякаш се прокрадваше и призив към Костов да си донесе сапуна, с който ще намажат въжето, за да го обесят.
Чух много аргументи против такава коалиция (с НДСВ - бел. ред.), както и загриженост за съдбата на СДС и на лидерите на СДС, но не чух нищо за съдбата на България, положи един камък в основите на втория си мандат Стоянов и подкрепи идеята на Софиянски за десноцентристко мнозинство от 190 депутати. Но нужни ли са му на НДСВ 49-те от ОДС? Не е ли този, който има хъс, амбиции и достатъчно гласове, както е в случая, да управлява по на сметка със свои сили, без да рискува в сложни партньорски отношения?
Докато двамата видни мъже подръпваха примката около врата на доскоро най-силния човек в България, той водеше протяжно и обвито в тайнственост заседание на отиващото си правителство. Журналистите чакаха коментарите на министрите, но уловът им бе повече от скромен. Финансовият министър и заместник-председател на СДС Муравей Радев отказа да обсъжда партийни въпроси. В неговите представи било просто непочтено да играе срещу шефа си. Новоизлюпеният бургаски депутат и независим експерт (някога) в кабинета Костов Петър Жотев се обяви за некомпетентен по партийни въпроси, но охотно сподели, че в министерството му приватизационни сделки на приключване няма и нямало да има. Правителството няма да подпише допълнително споразумение към приватизационния договор за МДК-Пирдоп с Юнион Миниер, добави Жотев и коментира това като добронамереност към искането на царския икономически екип за управленско въздържане. Надежда Михайлова не промени многократно изразената си позиция относно сътрудничеството с НДСВ и по въпроса за носене на политическа отговорност. И тя отказа да коментира акцията на Софиянски и Стоянов.
Очаквах го това нещо от Софиянски, мрачно рече министърът без портфейл Александър Праматарски. - Толкова години съм в политиката, че вече нищо не може да ме учуди, допълни той и заяви, че също ще подаде оставка като председател на Демократическата партия, но през идната седмица.
Премиерът Костов не излезе от кабинета си. Но топката е пред неговата врата. Проблемът е, че както и да я изиграе, в СДС се чака или разцепление, или безпощадна чистка. Малцина от сегашните лидери ще оцелеят.
Такава, впрочем, е съдбата на повечето катастрофирали на избори партии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във