Банкеръ Daily

Общество и политика

Кмет дава награда срещу информация кой изхвърля боклуци

Кметският наместник на Ковачевица Кирил Жуглев е обявил награда за всеки, който му даде доказателства за замърсител. Снимка: Би Ти Ви

Кметският наместник на Ковачевица Кирил Жуглев е обявил награда за всеки, който му даде доказателства за замърсител. Причината е сметище по пътя за архитектурно-историческия резерват Ковачевица. В момента, в който боклукът се почиства, сметището отново се появява.

Той  обяви награда от 100 лева за всеки, който му предостави доказателства за нарушителите. Той обяви пред Би Ти Ви, че ежедневно обикаля района, а където види боклук, организира събирането му.

"Всичко се касае до културата на хората, това е цялата истина, значи няма ли култура у хората, нищо не можем да направим, общината нищо не може да направи“, казва Кирил Жуглев.

Отпадъците са предимно от битов характер и стигат до самия път. Сметището е на метри от село Горно Дряново.

„Ние го почистваме, после недобросъвестни граждани изхвърлят боклуци във време, в което нямаме дежурни екополицаи, тоест късно вечерта. Една от причините е, че в годините назад не е инвестирано в тази посока, не всяко домакинство има собствен контейнер. Не стигат контейнерите и в тази посока по някой път гражданите, като не си им подсигурил контейнер, той няма къде да изхвърли боклука и така“, обяснява кметът на община Гърмен Феим Иса.

Нерегламентираните сметища са проблем в цялата страна. Във вторник на територията на област Хасково бяха установени 64 незаконни сметища в първия етап от проверката по разпореждане на Апелативна прокуратура-Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация след работна среща със служители на държавни институции по текущи проблеми.

През този първи етап проверки са били извършени в села на територията на 11-те общини от областта. За констатираните незаконни сметища са били издадени предписания. Започнал е и втори етап на проверката. В някои общини е било установено неизпълнение на предписанията и са били наложени санкции от контролиращия орган РИОСВ-Хасково, който е участвал съвместно в проверките на сформираната съвместна комисия и с представители на Областна администрация и ОД на МВР-Хасково.

Над 100 са незаконните сметища само на територията на София. Някои са малки, а други заемат площ от 11 декара, като това в квартал "Овча купел". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във