Банкеръ Daily

Общество и политика

Ключови фигури от РБ скочиха срещу избора на Лукарски за министър на икономиката

Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви имената на министрите в новия кабинет, критиките към двама от неговите избраници не закъсняха.

Ключови фигури в Гражданския съвет на Реформаторския блок излязоха с декларация срещу избора на Божидар Лукарски за министър на икономиката. Сред подписалите се в документа са новият министър на образованието Тодор Танев, бившият енергиен министър в предишния кабинет на ГЕРБ Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Гроздан Караджов.

"Към днешна дата нито членовете на Гражданския съвет, нито пък лидерите на партиите в Реформаторския блок могат да отговорят на въпроса кой е предложил Божидар Лукарски за министър на икономиката. Ние не може да смятаме кандидата за министър на икономиката за номинация на Реформаторския блок. Ние считаме, че кандидатурата е крайно неподходяща с оглед на неговото образование и професионален опит, пише още в декларацията", пише в документа.

От Гражданския съвет на формацията допълват, че излъчването на кандидатите за членове на кабинета може да бъде резултат, единствено от колективната воля на политическите органи на двете преговарящи страни. Само такъв порядък на вземане на решения би гарантирал, че членовете на кабинета ще носят своята отговорност за управлението и че ще бъдат зависими от правилата, установени в коалиционното споразумение. Ето защо ние сме изненадани от публично разпространената информация, че министър на икономиката ще бъде Божидар Лукарски, председател на една от партиите в Реформаторския блок.


"В случай, че кандидатурата му е издигната от СДС, партията на която той е председател, и съответно възприета от мандатоносителя, ние считаме това за двустранна договорка. Както е известно, по силата на правилата в РБ такива преговори и договорености между отделни партии от политическия съюз, от една страна, и мандатоносителя – от друга, са извън добрите партньорски отношения, установени в процеса на преговорите", допълват още от Гражданския съвет.


От там настояват парламентарната група  на Реформаторския блок и Председателският съвет да се произнесат по случая незабавно и съответно да оттеглят кандидатурата на Божидар Лукарски за министър на икономиката в кабинета.

Междувременно от туристическия бранш изразиха резервите си към номинираната за министър на туризма Николина Ангелкова, която е министър на транспорта в служебния кабинет на Георги Близнашки. Според бранша Ангелкова няма познания и принос към българския туризъм и е неприета от водещите организации в сектора. Те настояват новият министър да е човек, свързан с туризма, който да притежава съответните умения и знания в сектора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във