Банкеръ Weekly

Общество и политика

Клисарова обеща 8.6 млн. лв. за професионално образование

Трябва да се инвестира във връзката между образованието и бизнеса. Не бива да създаваме образовани безработни, а млади хора с такива знания и умения, необходими за живота. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. Тя разкри, че тази година от бюджета са отделени 8,6 млн. лева допълнително за професионално образование.

Подобно подпомагане ще бъде заложено Закона за професионалното образование и обучение, с готвените промени в него, посочи министърът. „Ще има промени и в Кодекса на труда и в други наредби, така че младите хора да имат условията и да учат, и работят. Това време да им се зачита за стаж и да получават съответно възнаграждение, което да намали социалната зависимост в някои семейства с по-нисък социален статус и да мотивира тези хора да отиват в професионалните училища. Защото е много важно е един млад човек да завърши с професия", отбеляза Клисарова.

Изготвянето на учебните планове и програми е заложено да се прави заедно с представители на бизнеса. В момента се разработва проект, според който при планиране на бройките и тяхното разпределяне в професионалните школа през следващите 3-4 години ще се прави от общините, заедно с Регионалния инспекторат по образование, училищните директори и представители на бизнеса в съответния регион. По този начин план-приемът ще бъде свързан с нуждите на бизнеса и ще бъдат по-сигурни работните места за завършващите средно образование, добави образователният министър.

Във Варна Анелия Клисарова се срещна с екипажа на ветрохода „Калиакра", в който са включени и ученици от Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец".

Facebook logo
Бъдете с нас и във