Банкеръ Daily

Общество и политика

Клиничните тестове за ваксина срещу коронавируса започват до три месеца

До няколко месеца се очаква да започнат първите тестове на ваксини срещу коронавирус върху хора в Европа, обяви българският еврокомисар Мария Габриел. От думите й стана ясно, че в това време кратко време ваксината ще се тества върху животни. Пробата върху хора ще започне с група от 200 души, но тя трябва да нарасне до хиляди, за да бъдат завършени всички етапи от тестването.

"Много е важно една бъдеща ваксина да бъде ефикасна и да бъде безопасна. Има изключително много тестове, през които трябва да мине. Това, което наблюдаваме в момента в Европа, е безпрецедентна мобилизация на научните изследователи, на бизнеса, защото ваксината, която ще намерим и ще произведем, ще бъде за всички хора в целия свят", обясни Габриел пред bTV.

За да се ускори процедурата, Европейската комисия е включила няколко конкретни инструмента, последният от които е европейска платформа за споделяне на данни.

"За първи път в цяла Европа научните изследователи могат да споделят информацията, която имат, така че по-бързо да се намери ваксина, диагностични текстове и лечение, защото няма излизане от тази ситуация", поясни българският еврокомисар.

Габриел уточни, че в тази задача са се включили и всички супер компютърни центрове в Европа.

"Благодарение на супер компютрите много голяма част от традиционни периоди, които отнемат време, могат да бъдат ускорени – например, те могат много бързо да проверят как реагира вирусът на определени лекарствени елементи, така че да се стигне по-бързо до намирането на решение. Те работят вече няколко седмици по тази тема", обобщи Мария Габриел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във