Банкеръ Daily

Общество и политика

Климатичните промени носят голям риск за бизнеса

Повече от 50 бизнес лидери са взели участие в събитието по повод климатичните промени, организирано от WWF България, съобщават от международната природозащитна организация.

„Климатичните промени носят голям риск за бизнеса, показа докладът на Световния икономически форум . Но монетата има две страни, защото бизнесът може да печели от опазена природа. В бъдеще успешният бизнес ще бъде този, който е устойчив от гледна точка на планетата Земя. Устойчивото развитие е основано на ефикасност, иновации, отговорно управление на природните ресурси, без които бизнесът не може да функционира. Всички тези елементи изграждат безкрайни възможности за развитие и първите поели в тази посока, ще спечелят най-много.“ Това е споделила Саша Безуханова, председател на борда на WWF за Централна и Източна Европа, по време на бизнес събитието, организирано от WWF в кинокомплекса „Сине Гранд“.

Програмата е започнала с прожекция на епизод от научнопопулярната поредица „Нашата планета“. Заснет в 50 държави от всички континенти в продължение на над 3500 снимачни дни, сериалът включва невиждани досега кадри на оцелелите природни чудеса и разкрива как можем да създадем бъдеще, в което хората и природата да процъфтяват заедно.

Събитието е продължило със свободна дискусия между екипа на WWF и гостите. Срещата се е провела под наслов “Our Planet: Our Business” по едноименното заглавие на допълнителния епизод към поредицата „Нашата планета“. Той цели да обърне поглед към необходимостта от съвместна работа между бизнеса и учените в името на нашата планета.

„Всички ние заедно имаме знанието, ресурсите и възможността да обърнем тенденцията. Така че да гарантираме здрава природа и планета за нашите деца. 2020 е критична година за климата. Предстоят форуми на много високо ниво, на които да се вземат ключови решения за необходими действия срещу климатичната криза“, коментира ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Събитието се проведе броени дни преди излизането на дългоочаквания доклад на WWF - „Глобално бъдеще“, който ще бъде публикуван в сряда. Той предупреждава, че загубата на биоразнообразие, предизвикана от неустойчивите бизнес практики, ще лишава световната икономика от над 479 милиарда долара годишно или от 9.9 трилиона долара до средата на века. Експертите изчисляват, че сумата се равнява на комбинираните икономики на Съединените щати, Франция, Индия и Бразилия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във