Банкеръ Weekly

Общество и политика

КЛИЕНТИТЕ ВЕЧЕ СИ ОТИВАТ ОТ СДС

Муравей Радев, замeстник-председател на СДС, пред в. БАНКЕРЪ

Г-н Радев, синята партия готова ли е за опозиционно поведение?
- Разбира се, няма никакви причини да променяме онова, което сме заявили съвсем ясно още от първия работен ден за 39-ото Народно събрание. ОДС ще бъдат една честна и конструктивна опозиция. Разбира се, не на всяка цена и не за всичко, но опозиция на глупостите, които могат да се родят при сегашното разпределение на силите в парламента. Ще се противопоставяме на всички действия, заплашващи да съсипят резултатите от четиригодишните усилия на българския народ и да обезсмислят високата цена, която платихме всички ние. С всички възможни средства ще се борим това да не се случи. Ще предупреждаваме хората за това, което става и което, според нас, не е добро за България. Но изцяло ще подкрепяме, ще се опитаме да подпомагаме и да стимулираме процесите, които са насочени към реализиране на икономически растеж, на финансова стабилност, на интеграция с европейските ценности и евроатлантическите структури. Това са приоритети от нашата политика. Ние ще подкрепяме действията на управляващите, които са близки до предизборната ни програма, защото мислим, че тази програма е добра за България и при това е изпълнима. Няма да подкрепяме обаче наивните обещания, дадени от НДСВ преди изборите. Според нас, ако те бъдат осъществени, биха съсипали и икономиката, и финансите на България.

Вече забелязвате ли да се очертават някакви ясни и недвусмислени тенденции в новото управление?
- До този момент все още няма достатъчно ясно очертани тенденции. Забелязва се обаче един стремеж към тенекеджийство. Искам да кажа, че още преди да започнат да работят в някакво направление, сегашните управляващи вече търсят оправдания и евентуално алиби за утрешния си провал. Това звучи доста несериозно в областта на държавното управление. В края на краищата нека перифразираме приказката: Ако те е страх от гората, не бива да ходиш на лов за мечки. Но непрекъснато да се оправдаваш, че гората била страшна, защото можело да намериш скелет или пък да настъпиш бомба, още преди да си започнал да работиш сериозно и отговорно, е чисто и просто връзване на тенеке на гащите, тенекеджийство. Мисля, че сега е важно новото мнозинство да се огледа внимателно, да се запознае с ангажиментите и задълженията, които вече има, да проучи функциите на отделните министерства и ведомства и когато достатъчно добре навлезе в конкретната си работа, тогава да изказва своите становища.

Колко време ще трябва на СДС, за да се съвземе от изборния погром и да се очисти от недоверието, което натрупа за четири години на власт.
- Надявам се, че този процес няма да трае дълго. Така наречените клиентелисти, присламчили се към СДС в периода на управлението с комерсиални намерения, вече нямат причина да останат в сините редици и много бързо започнаха да си отиват. Тези хора, водени само от лични икономически интереси, си намират друго място, търсейки по-изгодни за целите си позиции сред новите управляващи. По този начин освобождават СДС от присъствието си. Според мен, това е много полезен процес и той ще протече в рамките на два-три месеца. Надявам се, че до есента вече т. нар. прочистване ще е приключило. Във връзка с това в ръководството на Раковски 134 подготвяме преструктуриране някъде през есента. То ще бъде свързано с промяната в партията. Целта е да се подобрят процедурите за приемане и освобождаване на партийни членове в клубовете, както и да се издигне тяхната роля. Надяваме се, че така ще създадем здрава партия, която освен всичко друго е и единствената опозиция в парламента в този момент. Според мен, СДС има всички шансове след тази много сериозна загуба, която претърпяхме, отново да се превърне в много сериозна политическа сила. Ние си направихме изводите, анализирахме причините за изборните резултати от 17 юни тази година и съм убеден, че ще можем да създадем стабилна основа за бъдещето политическо поведение на СДС. Вярвам, че в най-скоро време синята партия ще бъде готова отново да поеме управлението на страната. Ние вече доказахме, че можем да се справяме добре с отговорностите на държавното управление, докато никой друг досега не е успял да го направи.СДС обмисля ли си възможността да се превърне в електорален тип партия, както е по американския модел?
- Едва ли точно това е подходящо за нашите условия. Ние имаме ясно изразени структури, натрупали сме достатъчно опит в изграждането на вътрешните комуникации между отделните съставни части на СДС, така че няма причини коренно да променяме тази структура. Това, което се нуждае от промяна, е част от съдържанието на партията, от мотивите да членуват в нея, от желанието да постигнем целите, които сме си поставили. Убеден съм, че ще съумеем да осъществим такива промени още до края на тази година.

СДС остава единствена опозиция в 39-ото Народно събрание. Няма ли това да й се отрази демобилизиращо? Нещо като огледален образ на ситуацията, когато бяхте мнозинство и срещу вас нямаше ефективна опозиция?
- Позицията на всички значими политически сили в страната в момента са абсолютно ясни и това е много добре. Двуличието и лицемерното поведение на Социалистическата партия не ни учудва, защото ни е познато още от Беровото правителствено мнозинство. Тогава социалистите хем управляваха, хем уж не управляваха. Но днес вече едва ли ще могат така лесно да излъжат някого със същите хитрини. На практика БСП е част от управляващото мнозинство. Това се отнася и за ДПС, което този път вече има коалиционно споразумение и е официален участник във формирането на властта. Така че действително ОДС остава единствена, но пък сериозна и ефективна опозиция, която ще се държи добронамерено и конструктивно, но не и безкритично. СДС ще поставя на първо място интересите на България, а не своите собствени. Ние вече доказахме, че можем да го правим, когато управлявахме. Ако си гледахме пряко партийните интереси, нямаше да започнем тези тежки реформи, както например постъпи БСП, а преди това и Ахмед Доган по време на управлението на Беров с мандата на ДПС. Ние обаче проведохме непопулярните, но жизненонеобходими за страната реформи и логично загубихме изборите, защото направихме не това, което е полезно за партията, а това, което е важно за България. Сега, когато сме единствена опозиционна сила и имаме много ясна представа какво трябва да се прави в управлението на страната и огромен опит, натрупан през първия пълен управленски мандат в държавата, ние отново сме сигурни, че ще можем да поставим интересите на България над партийните.
Всъщност ние сме единствената политическа сила, която знае тежките, невралгични национални проблеми. Никой не ги познава по-добре от нас и никой не може по-лесно от нас да съобрази какви са начините да бъдат решени тези проблеми. В този смисъл можем да бъдем полезни на всяко разумно, честно и работещо за интересите на България управление. По същите причини сме и единствените политици в парламента, които веднага могат да разберат кога действията на управляващите са против интересите на България. Ние можем много бързо да разшифроваме кога правителството взема решения, нарушаващи интересите на българските граждани. Затова мисля, че имаме всички шансове да бъдем една много полезна, но и подчертано националноотговорна опозиция. Това ме кара да предполагам, че точно в този период СДС ще започне да нараства като членска маса, но едновременно с това ще се повишава и качеството на членския ни състав. При нас вече идват хора, водени от искрените си убеждения, които искат да приложат своите знания и умения в полза на България чрез участието на СДС в управлението, а не за да стават клиенти на една управляваща политическа сила.

Кога ще започнете подготовката за президентските избори?
- За нас въпросът с президентския кандидат беше решен още на националната конференция през май. СДС застава зад Петър Стоянов. Сега остава да видим кога избраникът ни ще структурира своята концепция, защото той е независим. Ние просто ще намерим подходящия начин да се включим в неговата кампания.

А до края на годината ще има ли национална конференция?
- Засега все още обмисляме този въпрос.


Разговора води Адриана Белевa

Facebook logo
Бъдете с нас и във