Банкеръ Weekly

Общество и политика

Китът ГЕРБ се заби в плитчините

Александър Маринов

За по-малко от две седмици управляващите си създадоха толкова сериозни проблеми, колкото опозицията не можа да им причини от началото на мандата. Не може да се отрече, че БСП стана много по-агресивна и непрекъснато напада властта, но задълбочаващата се криза на управлението се дължи изключително на удивителната неспособност да се правят наложителните стъпки в подходящото време. Вместо да успокоят топката, като признаят грешките си или поне да симулират самокритичност, ГЕРБ и Патриотите изпускат нервите си и отварят нови и нови битки - до една предварително изгубени.

След като направиха лидера си за смях с отхвърлената оставка на Дилян Добрев, Цветанов и компания не мирясаха. На новата порция скандални разкрития за поредната всеобхватна непотистка мрежа - този път в Габрово (сиреч свързана с вицепремиера Дончев), те отговориха с "убийствени" контраобвинения за назначен

шофьор на селска катафалка

и зоохумор на тема "конфликт на интереси сред немските овчарки". Но това бе само прелюдията към голямото излагане.

Управляващите очевидно не бяха в състояние да проумеят мащаба на втория за седмица политически скандал, избухнал след сякаш съзнателно режисираното арогантно поведение на Антон Тодоров и Валери Симеонов пред широка телевизионна аудитория. Нещо повече, когато повярваха, че пак ще се измъкнат с общи декларации и усукани оправдания, дойде нов автогол - ултиматумът на вицепремиера до най-големите обществени и частни медии, и то разпространен от правителствената пресслужба.

Безнадеждно закъснялата и очевидно наложена отгоре оставка на Тодоров не можеше да промени нищо, нещо повече - нейното  гласуване от парламента ще даде удобна възможност на опозицията да човърка пресните рани от скандала "Делян Добрев". Още по-сложно, да не кажем неудържимо, е положението на Валери Симеонов, изхитрил се да попадне под унищожителен кръстосан огън от три страни - опозиция, медии и работодателски организации.

И когато изглеждаше, че няма повече какво да си надробят, управляващите възпламениха нов, много по-сериозен политически конфликт -

Бойкотът на КСНС

Обясненията за отдавна планирани пътувания зад граница са поредният нескопосан опит за измъкване, тъй като е очевидно, че ако е бил предупреден, президентът Радев едва ли щеше да насрочи заседание на КСНС точно на тази дата, особено по подобна чувствителна тема. (Ако такова предварително уведомяване е имало, то вече щеше да бъде използвано като аргумент срещу президента.) Правдоподобното обяснение е друго - с присъщата си примитивна арогантност управляващите решиха да унижат държавния глава, като принизят значението на най-важния консултативен орган под негово ръководство и фактически го дезавуират.

Изнервени и озлобени, но в същото време уплашени, с този ход ГЕРБ и Патриотите допуснаха груба политическа грешка и ако президентът и опозицията (всеки преследвайки своите цели) са на нужното ниво и отиграят ситуацията както трябва, щетите могат да бъдат катастрофални.

Тук нещата не се свеждат до безпрецедентното бламиране на КСНС, и то по такъв "дърварски" (ако използваме квалификацията на Красимир Каракачанов за хумора на Валери Симеонов) начин. Провалът на дискусията по темата за корупцията издава намерението на управляващите да наложат със сила своето законодателно решение, което ги прави силно уязвими на атаките на президента и опозицията. Отказът от (поне симулиран) опит за постигане на възможното съгласие несъмнено е добър претекст за засилване на критиките срещу правителството по силата на правилото "Като не щеш мира, на ти секира". Това пролича още същия ден - няколко часа по-късно президентът наложи вето на приетите промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, и то именно аргументирайки се с нарушаването на баланса между институциите и опасността от вредно политизиране на кадровите процеси в армията.

ГЕРБ и лично Бойко Борисов ще бъдат принудени да понесат и още две

съществени политически щети

от този необмислен ход.

Първо, изобличаването в политическо двуличие само ден след тържествените обещания на премиера, че партията и депутатите му няма да нападат държавния глава.

Второ, атаката срещу КСНС е много по-сериозен акт от личните нападки срещу Радев - това е обявяване на реална война между властите и предвестие за институционален блокаж. Принизяването на Консултативния съвет, колкото и скромен да е досегашният му принос за решаване на сложни конфликтни ситуации, означава поемане на тежка политическа отговорност, която по-късно може да се върне като бумеранг срещу предприелия такъв ход. Неслучайно никой досега не си е позволявал подобен акт, въпреки че в определени периоди отношенията между властите и техните ръководители са били не по-малко обтегнати.

Общото развитие на ситуацията води до извода, че управляващите - на първо място ГЕРБ, губят контрола над процесите и най-вече над собственото поведение. Ако при Валери Симеонов, който се очертава като най-слабото звено във веригата, това е обяснимо с липсата на управленски опит и някои лични особености, то

неадекватността на Борисов е изненадваща

Той винаги е имал бърза, макар и интуитивна политическа реакция, и е успявал да минимизира щетите от подобни гафове. Освен с неизбежната амортизация, предизвикана от дългия престой във властта и капсулирането в тесен кръг от политически клакьори, закъснелите и погрешни стъпки на премиера най-вероятно се дължат на изключителното му фокусиране върху външнополитически въпроси. Повече от две години Борисов видимо отслаби контрола си върху държавния апарат и партийните структури и сега с изненада и уплах установява, че тази иначе мощна машина не се подчинява безусловно на неговите команди.

Последният скандал около проваленото заседание на КСНС показва, че преминаването на контрола върху реалната власт в ръцете на хора с ограничени способности и още по-слаби задръжки бележи началото на последната фаза от самоликвидирането на някога непобедимия ГЕРБ. Китът заседна в плитчините и няма сила, която са го измъкне оттам.

И въпреки че по-късно премиерът Борисов обясни, че срещата с работниците от "Емко" е станала спонтанно и е закъснял само с час, това не променя нещата, защото дясната му ръка Цветан Цветанов, лидерите на ДПС и "Воля", както и други участници си тръгнаха преждевременно, което на практика провали заседанието на Консултативния съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във