Банкеръ Daily

Общество и политика

Китай забрани пластмасата за еднократна употреба

Китай, като страната с най-много потребители на пластмаса в света, разкри основен план за намаляване на пластмасата за еднократна употреба в цялата страна, предаде Би Би Си. 

Националната комисия за развитие и реформи обяви новата политика, която ще се прилага през следващите пет години. Неразградимите торбички ще бъдат забранени в големите градове до края на 2020 г. и във всички останали градове до 2022 г. В ресторантьорството също ще бъде забранено използването на сламки за еднократна употреба до края на 2020 г.  както и да намали използването на пластмасови изделия за еднократна употреба с 30%. Хотелите трябва да спрат да предлагат безплатни пластмасови изделия за еднократна употреба също до 2025 г.

Китай от години се бори да се справи с боклука, който генерират 1,4 милиарда граждани. Най-голямото сметище за отпадъци в страната, което е с размерите на около 100 футболни игрища, вече се запълни 25 години предсрочно, тъй като само през 2017 г. Китай събра 215 милиона тона градски битови отпадъци.

Китай е произвела 60 милиона тона пластмасови отпадъци през 2010 г., следвана от САЩ с 38 милиона тона, според публикуваните данни от проучване на окдфордски учени в създадената от Оксфорд платформа Our World in Data. Изследването е публикувано през 2018 г. и казва, че "относителната глобална картина е подобна в прогнозите до 2025 г.".

Това не е първата кампания в Китай срещу използването на пластмаси. През 2008 г. страната забрани на търговците на дребно да раздават безплатни пластмасови торбички и забрани производството на ултра тънки пластмасови торбички. А през 2017 г. Китай обяви, че ще забрани вноса на чужди пластмасови отпадъци. 

Китай не е единствената страна в Азия, която се противопоставя на пластмасата за еднократна употреба. По-рано тази година Тайланд обяви, че пластмасовите торбички за еднократна употреба ще бъдат забранени в големите магазини, а през 2021 г. в цялата страна. Столицата на Индонезия Джакарта също забранява пластмасовите торбички за еднократна употреба в универсални магазини, супермаркети и традиционните пазари до юни 2020 г.

Отделно Малайзия е изпратила обратно 150 контейнери за превоз на незаконно внесени пластмасови отпадъци обратно в страните, от където са дошли. "Ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме, че Малайзия няма да се превърне в сметището на света", заяви министърът на околната среда Йео Бей Ин. Тя добави, че по-заможните държави изпращат пластмасови отпадъци в Малайзия от 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във