Банкеръ Weekly

Общество и политика

Киселини след преяждане с популизъм

Интригата, засукана наскоро от италиански политици и медии, че е възможно Силвио Берлускони да се яви на избори за евродепутат под флага на ГЕРБ, бе толкова екзотична, че чак ме е яд, задето няма да се осъществи. Радостната вест излетя из устата на медногласния сенатор Роберто Формигони, който допусна, че лидерът на Форца Италия Берлускони може да участва в европейските избори като представител на Унгария или България. И всичко това бе резултат от отстраняването на Берлускони от Сената вследствие на окончателната присъда за данъчни измами.


За миг си представих Бойко Борисов и Силвио Берлускони прегърнати през рамо, под обсипания със звезди син флаг на ГЕРБ, гледат усмихнати напред към светлото бъдеще на обединена Европа! Гледка, която не е за изпускане. Няма как да се осъществи друга конфигурация освен тази с двамата. Нали не си представяте Берлускони, прегърнал Сидеров, Станишев или Местан!


Дали приятелските чувства между Борисов и Берлускони са били скрепени с прословутото бунга-бунга в двореца Киджи в Рим, няма никога да разберем. Факт е обаче, че Берлускони е категоричен, че обича другите, но най-много обича красивите жени. Това означава, че макар и минимален, все пак някакъв шанс за общо европолитическо бъдеще с лидера на Форца Италия биха имали вицепрезидентът Маргарита Попова, лидерката на движение България за гражданите Меглена Кунева и еврокомисар Кристалина Георгиева, които са в класацията на най-популярните български политици. Шансовете на русата Златка например биха били изключителни, но бедата на българските златотърсачки е, че все още не са организирани в движение или партия. А иначе имат условия и електорат.


Трябва да признаем, че Борисов и Берлускони преживяха доста звездни мигове заедно. Например през 2010 г., когато Берлускони бе на посещение в София. Много се радвам днес да съм до моя приятел Борисов. Той е толкова голям, че понякога ме засенчва, възкликна тогава италианският премиер. Последва топла среща между двамата в Рим, по време на която Берлускони пак си премери рейтинга с този на Борисов. Заедно с мен Борисов има най-висок рейтинг в Европа и в един момент пред всички лидери Бойко и Силвио си делят първото място с 63%, заяви италианецът.


Оттогава обаче изтече много вода. Днес двамата добри приятели споделят една и съща горчива съдба. Преди седмица бившият италиански премиер бе изключен от редиците на сенаторите и лишен от имунитет заради корупционна афера, по която бе осъден на четири години затвор. Човекът, който го засенчваше, пък ближе опозиционни рани в Банкя и чака прокуратурата да го привика да свидетелства по казуса Мишо Бирата. И рейтингът му вече няма нищо общо с онзи от добрите години, когато двамата с Берлускони си деляха първото място в Европа. Според последното изследване на агенция Сова Харис одобрението към Борисов се е сринало с 6.9 на сто.


При този срив на одобрение щеше да бъде самоубийство Борисов да протегне ръка към низвергнатия си приятел от Форца Италия и да го приюти в листата на кандидатите си за евродепутати. Мога да кажа, че Берлускони няма да бъде кандидат на ГЕРБ, написа твърдо във Фейсбук Бойко Борисов.


Светът обаче не свършва с Берлускони, има и други политици от неговия мащаб, които биха могли да са в полза на Борисов и партията му. С лидер, чието одобрение се срива, и с партиен строител като Цветан Цветанов, който стана постоянен клиент на прокуратурата, люспещата се партия Граждани за европейско развитие на България изглежда няма друг полезен ход, освен да дири други популярни лица от европейския политически небосклон.


В тази връзка от полза може да й бъде една класация на Шпигел за европейските политици, които се опитват да припечелват някой и друг глас на свой вътрешнополитически терен чрез евтин популизъм. В класацията на популистите Берлускони беше на трето място. На първо бе поставен лидерът на гръцката Коалиция на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас заради апела му гръцкото правителство напълно да откаже да разговаря с Тройката кредитори и да се криминализира приватизацията на държавни компании. Там е и Виктор Орбан, който успя да запуши устата на критичните журналисти в Унгария със специален медиен закон. Водачката на крайнодесния Национален фронт във Франция Марин льо Пен бе на четвърто място, а холандският популист и основател на Партията на свободата Герт Вилдерс пък е на девето.


Не е зле герберите да се замислят за тази възможност. И без друго заради ефектите от популизма й името на партията на Борисов у нас все повече се свързва с гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ). Много гадна болест - връщане на храната в хранопровода, киселини и прочие. Крайно време е да се сберат родни и чужди популисти и да заминават всички за Европейския парламент. Та да разберат там що е ГЕРБ и лекува ли се тя...

Facebook logo
Бъдете с нас и във